/ СЦДП
Във връзка с усложнената епизоотична обстановка по отношение на болестта Африканска чума по свинете на територията на Република Румъния и реалната опасност от проникването й на територията на Република България, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов издаде заповед, с която разпорежда на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите и директорите на държавните предприятия по чл. 163 от Закона за горите – „Северноцентрално държавно предприятие“ - Габрово и „Североизточно държавно предприятие“ - Шумен, да предприемат действия, съобразно териториалната им компетентност за изграждането на оградно съоръжение с бодлива и жилетна тел за възпрепятстване преминаването на животни по протежение на сухопътната държавна граница с Република Румъния като неотложна мярка за недопускане на заболяването на територията на страната. 

Директорът на СЦДП ДП гр. Габрово инж. Цветелин Миланов издаде заповед, с която създава нужната организация за подпомагане изграждането на оградното съоръжение, което вече на няколко места е започнало, съобщиха от предприятието. Около 42 км. от трасето, попада в района на област Силистра, част от териториалния обхват на СЦДП – Габрово. 

Мерки за спиране разпространението на Африканската чума по свинете


До завършване на оградата е създадена нужната организация чрез засилена охрана на трасето от служители на „Северноцентрално държавно предприятие“ - Габрово, „Северозападно държавно предприятие“ - Враца и Регионалните дирекции по горите за недопускане преминаването на диви свине от Румъния към България.