Министър Румен Порожанов /в средата/, гл.секретар на МВР Младен Маринов /вляво/, д-р Дамян Илиев и областният управител на Добрич /вдясно/
Министър Румен Порожанов /в средата/, гл.секретар на МВР Младен Маринов /вляво/, д-р Дамян Илиев и областният управител на Добрич /вдясно/ / Дарик Добрич
Между 200 и 300 хиляди лева ще струва оградата, която ще се изгради по сухопътната ни граница с Румъния за ограничаване на риска от африканска чума по свинете. Тя ще бъде дълга 133 км, четириредова с бодлива тел, като един линеен метър ще струва 60 стотинки. На критични места ще се постави специална мрежа Бруто. Коловете ще бъдат през два метра и половина. Изграждането ще се възложи от трите регионални дирекции по горите. Това съобщи в Добрич министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който присъства на заседание на областния координационен щаб, който бе създаден с цел предприемане на мерки за недопускане и ограничаване на заболяването африканска чума по свинете. Очаква се оградата да е готова до 10 дни, вече са набавени коловете.
 
Досега в България не е установено болно животно, съобщи директорът на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ д-р Дамян Илиев. Отглеждат се  450 000 свине, като 390 000 от тях са в индустриални ферми, където биосигурността е много висока, съобщи Порожанов. В момента тече инвентаризация на малки ферми и частни дворове, където се гледат прасета, но биосигурността не е на нужното ниво и това ги прави потенциални заразители, отбеляза той. Властите препоръчват на собствениците на такива стопанства, които се намират в 10-километрова зона около индустриалните ферми, да приберат на сигурно или да заколят животните си, за да се гарантира сигурността в големите обекти. При свинете няма да има евтаназия заради африканската чума, уточни Порожанов. Не можем да задължим стопаните да убиват животните си, но това е една от мерките, които вземаме, обясни той.
 
Д-р Илиев уточни, че няма нужда да се вземат проби от отглежданите във ферми свине, защото заболяването ги унищожава много бързо след появата на първи симптоми. В съседна Румъния вече има над 400 огнища, като последните данни са за района на Констанца, каза още той.
 
Много важни са и превантивните действия по граничните пунктове – забранен е вносът на свинско месо, всички намерени количества се изземат, замразяват и унищожават. Проверяват се всички МПС и се дезинфекцират, ще се подновят и дезинфекционните ями, съобщи министърът.  
 
При намиране на умряло диво животно, всеки трябва да подаде сигнал в полицията.