Болестта Африканска чума по свинете беше обсъждана по време на заседание на Областната епизоотична комисия
Болестта Африканска чума по свинете беше обсъждана по време на заседание на Областната епизоотична комисия / Областен управител Габрово
Болестта Африканска чума по свинете е обсъждана по време на заседание на Областната епизоотична комисия, свикана от заместник областния управител Росен Цветков. Членовете на комисията са запознати с информация за обстановката към момента от д-р Васил Петров от ОД „Безопасност на храните“.
 
Болестта не е опасна за хората, но причинява огромни икономически щети. Африканската чума не може да бъде спряна, целта е да се предприемат мерки, така че да не се допусне до домашните свине.

Вегани на бунт срещу клането на прасета (ВИДЕО)
ThinkStock/Getty Images

Луканките, кюфтетата, кебапчетата и печеното месо не растат по дърветата
 
Д-р Петров обясни, че е изключително важно да има информация за всички животни, отглеждани в региона, а  съдействието на местната власт ще е наложително. До края на месеца ще бъдат посетени легалните ферми за свине в рамките на областта, информираха още от ОД „Безопасност на храните“.

Болестта Африканска чума по свинете беше обсъждана днес по време на заседание на Областната епизоотична комисия
Областен управител Габрово

С цел предпазване и недопускане възникването и разпространението на болестта в област Габрово бяха приети мерки, изискващи извършването на постоянен ветеринарномедицински контрол по отношение спазването на мерките за биосигурност в свиневъдните обекти, незабавното информиране на обслужващия и официалния ветеринарни лекари в случай на повишена смъртност при свините, както и незабавното информиране на официалния ветеринарен лекар за всички намерени умрели диви свине, а също и при промяна на здравния статус, поведение и изменения, открити по вътрешните органи на убити диви свине при първична обработка. 

Непозната болест дебне убийците на животни
 
Собствениците на животновъдни обекти трябва да въведат строги мерки за охрана, биосигурност и недопускане на външни лица в обектите. Да извършват дезинфекция на влизащите и излизащите транспортни средства. Да не закупуват животни от нерегламентирани търговци, неидентифицирани животни и животни без придружителен документ.

Показаха черепите на избити благородни елени
 
Кметовете на общини трябва да разпоредят на кметовете на населени места да опишат всички свине отглеждани в рамките на кметствата и да предоставят за това информация на ОД „Безопасност на храните“–Габрово. Ще бъдат обучени ловни дружинки по отношение на разпознаване и контрол на болестта.

Без капани за диви свине в свободните територии
Thinkstock/Getty Images