Луканките, кюфтетата, кебапчетата и печеното месо не растат по дърветата
Луканките, кюфтетата, кебапчетата и печеното месо не растат по дърветата / http://brakoniera.snimka.bg/

Публикация, свързана със заболяването туларемия в DarikNews.bg предизвика крайни реакции на читатели и институции. Коментарите и обажданията бяха в различни посоки - от пълно отрицание до поздравления, свързани със снимката и заглавието, избрани от редактора на медията.

Със статията може да се запознаете от раздел "Още по темата".

Днес на официалната електронна поща беше получено становище на Тони Колева, старши експерт в РЗИ - Габрово:

Уважаема редакция,

На 11.03.2015 сте публикували материал на РЗИ за заболяването туларемия. Заглавието, което е променено и снимката към статията предизвикаха много неодобрителни, дори подигравателни коментари във форума.

Получихме дори обаждания по телефона от възмутени граждани.

Моля, материала в този му вид да бъде свален. За в бъдеще, ако желаете да правите промени в предоставените Ви материали, предварително съгласувайте с РЗИ Габрово.

С уважение: Т. Колева, ст. експерт, РЗИ Габрово

Отговорът:

Здравейте Тони,

Разбирам позицията Ви, а също така предполагам, че сте изпитали известно притеснение от обажданията. Мога да Ви уверя, че имам достатъчно основателни причини да сложа тази снимка и това заглавие. Разбира се, и в двете има достатъчно провокация, независимо дали се възприема положително или отрицателно.

В този случай е малко вероятно някой да е имал положителна нагласа към снимката и заглавието. Но точно тази провокация осигури на материала хиляди прочитания. Уверявам Ви, че коментарите, които Вие може да видите под статията са нищо като брой в сравнение с реалния брой прочитания.

Това нямаше как да се постигне, ако просто беше сложено едно семпло заглавие и някаква незабележима снимка. Хората са така устроени, че нещо трябва да ги провокира да четат, иначе не се интересуват. И не научават полезни за тях неща. Информацията просто не стига до тях, независимо, че е публикувана на добро и видимо място.

Другото, което ме наведе на мисълта да сложа тази снимка и това заглавие, без да е било основен повод за решението ми, е факта, че хората някак си гледат да "замажат" реалността.

Луканките, кюфтетата, кебапчетата и печеното месо не растат по дърветата
netinfo

Когато им замирише на кюфтета, кебапчета и печени меса започват да отделят слюнка и да преглъщат. Така учат и децата си. Много от нас знаят, че има кланици и се досещат какво става там.

Виждали ли сте как ловци влачат зад джипа си трупа на диво прасе, как окачват заек или лисица на ченгел и ги дерат на място. Какво бихте казали за "гордите" с улова си хора, които документират със снимков материал своя "подвиг"?

Хората отказват да мислят за това. Но то е реалност. Все пак кюфтета и кебапчета не растат по дърветата, нали?

Луканките, кюфтетата, кебапчетата и печеното месо не растат по дърветата
netinfo

В текста Вие говорите за "дрането" и другите действия, свързани с убийствата на животни като възможен източник на зараза от въпросната болест. Което ми подсказа, че мога да го ползвам в заглавието. Видях, че някой е предложил в коментарите под статията да се окачи тази снимка на публични места.

Съзнавам хумора, но се замислих "защо пък не?" И вместо да премълчаваме удобно пред децата как печените меса стигат до чиниите им по-добре май е да бъдат заведени в една кланица.

Там в реални условия да преценят своята позиция.

Луканките, кюфтетата, кебапчетата и печеното месо не растат по дърветата
netinfo

Предполагам, че всичко това ще Ви се стори прекалено крайно, но мисля, че си струва да се замислите. А, ако отвращението от снимката и заглавието е станало повод поне един ловец, бракониер или работник в кланица да се откаже да застреля или обезглави едно живо същество - то тогава си е струвало.

От моя гледна точка.

Ако пък не се случи това, поне ще знаят, че трябва да се пазят, за да не бъдат заразени от болестта.

Надявам се да продължим своето сътрудничество и използвам момента да Ви благодаря за всички материали, които сте ми пратили. Уверявам Ви, че не трябва да изпитвате неудобство от обаждания на хората, но за да сте спокойна винаги може да се оправдаете с "журналистите, които вечно търсят сензация".

Аз няма да Ви се разсърдя. Пожелавам Ви успешен ден.

Поздрави:

Тихомир Църов

Всички снимки към публикацията са взети от http://brakoniera.snimka.bg/

Скандалното заглавие, което предизвика крайните реакции е "Непозната болест дебне убийците на животни", ето и снимката към този материал, която е на Frognews

Луканките, кюфтетата, кебапчетата и печеното месо не растат по дърветата
netinfo