/ СИДП
Над 30 председатели на ловни дружини от сдружения „Калиакра - Каварна“, „Шабла“ и „Зеленика - Българево“ взеха участие в организираната от Североизточното държавно предприятие и Изпълнителната агенция по горите среща за предотвратяване разпространението на африканска чума по дивите свине.

На събирането в Балчик присъстваха директорът на РДГ-Варна инж. Тодор Гичев, експертът по лова на дирекцията инж. Димитър Тодоров, инж. Тервел Стефанов - експерт по лова в СИДП, зам.-директорът на ДЛС-Балчик инж. Гергана Керезова, инж. Живко Димитров от стопанството и д-р Щерионова от Регионалната ветеринарна служба.
 
Експертите обясниха на ловците, че популацията на дивата свиня трябва да се намали драстично, като през тази година ограничения за броя на отстреляните свине и на издадените разрешителни за групов лов няма да има. Председателите на дружините подкрепиха предложените мерки и обещаха, че ловците ще направят всичко възможно, за да намалят популацията на дивите свине.
 
Те отбелязаха обаче, че индивидуалният лов е доста труден в момента - заради жътвата. в полето има земеделци в полето, има и много хора, които събират трюфели. „Това налага да сме доста внимателни, но въпреки всичко ще ловуваме“, коментира един от участниците в срещата.

Присъстващите отбелязаха, че в района на Шабла дивите прасета в момента са покрай бреговете на Дуранкулашкото и Шабленското езеро, които са защитени територии и там не винаги може да се ловува. От институциите бе поет ангажимент да се провери дали е възможно и там да се проведе лов. 
 
На ловците бе припомнено да вземат проби от отстреляните животни за изследване.
 
Подобна среща се проведе вече и в Генерал Тошево. Предстоят още такива - за даване на указания на ловците в пограничните райони, където може да се появи заболяване, след като вече е констатирано в съседна Румъния – окръг Тулча.