Обявяват резултатите от конкурса Мара Белчева
Обявяват резултатите от конкурса Мара Белчева / netinfo
Днес ще бъдат обявявени резултатите от конкурса за поезия „Мара Белчева“, решиха членовете на организационния комитет за честване 140-годишнината от рождението на севлиевската поетеса. Преди да бъдат връчени наградите на отличените автори, в градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“ ще бъде открита изложба „Сама във вечерний път вървя“, чийто автор е Румяна Пашалийска – директор на къщата-музей „Петко и Пенчо Славейкови“. Предвижда се и поднасяне на цветя на паметната плоча на Мара Белчева. Към националния литературен конкурс бе проявен голям интерес. Участието си в него заявиха поетеси от цялата страна. По интернет са изпратили стихове за конкурса и българки, живеещи в различни краища на света – ЮАР, САЩ, Германия, Швейцария, Италия. В поетичната надпревара ще участват и шест севлиевски авторки. Според регламента за участие всяка една от тях бе задължена да представи по три свои творби. Така общият брой на стихотворенията нарасна до 525.

Творбите ще бъдат селектирани от деветчленно жури. Негов председател ще бъде поета Найден Вълчев, а членове Валентина Радинска – поетеса, носителка на наградата „Мара Белчева“ през 1988 г., поета Петко Братинов – носител на почетен знак „Севлиево“, литературния критик Миглена Николчина, председателя на литературен кабинет „Пеньо Пенев“ - Димитър Васин, Румяна Пашалийска и общинският съветник Христо Христов, който е председател на ПК „Образование, култура и вероизповедания“. Част от комисията по журиране ще бъдат и представители на Община Севлиево, на бизнессдружение „Севлиево 21 век“ и на съорганизатора – в. „Росица“.

Авторката на класираната на първо място творба ще получи парична награда в размер на 500 лева. 300 лева са предвидени за второто място и 100 за третото. Награди ще бъдат връчени и от съорганизаторите на конкурса. Наградата на бизнессдружение „Севлиево 21 век“ ще е в размер на 400 лева, а на в. „Росица“ - 200 лв. Освен това всички участнички ще получат грамоти и благодарествени адреси. Все още не е ясно дали творбите на поетесите от първия национален конкурс за поезия ще бъдат издадени в Алманах. Решение за това ще бъде взето на следващата работна среща на организационния комитет.