Новаковските „приемни” баби и дядовци посрещнаха с прегръдки и топла пита своите „внучета назаем”
Новаковските „приемни” баби и дядовци посрещнаха с прегръдки и топла пита своите „внучета назаем” / Община Габрово

„Приемните внучета” на габровското село Новаковци се запознаха и заживяха заедно със своите баби и дядовци „назаем”. 10 младежи идват от градове от цялата страна и ще живеят през следващите 5 дни на село Новаковци при своите нови баби и дядовци.

Инициативата е свързана с реализацията на проект „Приеми ме на село – създаване на мрежа от Приемни села в България”, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Габрово, по Програма Култура за 2014 година.

Младежите-участници ще имат възможността да се докоснат до традициите и обичаите, характерни за българското село и да се включат активно в „селския” живот. Те са настанени по двойки в различни домакинства от селото, където ще живеят, ще помагат в домакинството и ще изучават фолклорните традиции, традиционните занаяти и културното наследство на селото.

Това е и основната задача на този проект – да запази и предаде българщината на следващите поколения, да се опазят и популяризират традициите, ценностите и обичаите, характерни  за българското село.

Следващата седмица други 10 младежи ще бъдат настанени и в съседното село Стоевци, като това е признак за разрастването на мрежата от Приемните села в България.