/ ПП ГЕРБ

„С близо 500 млн. лв. нараства бюджетът на Здравната каса и през следващата година ще надхвърли 4 млрд. лв. За личните лекари е предвидено увеличение на средствата с 18 млн. лв., за прегледи при специалисти – с 28 млн. лв. и за изследвания – със 7 млн. лв.

За болниците средствата през 2019 година ще са със 176 млн. лв. повече и за лекарства – със 117 млн. лв. повече. Така че инвестициите в здравната система се увеличават, което показва волята на Правителството да осигури на българите такова здравно осигуряване, което е социално приемливо и гарантира здравна сигурност“. Това коментира народният представител от ГЕРБ Николай Сираков по повод искания вот на недоверие на тема здравеопазване.

Николай Сираков, ГЕРБ: Може да си морален човек и политик едновременно

Сираков беше категоричен, че от темата със здравето на хората не бива да се прави политика, а да се търси надпартиен консенсус. Той отбеляза, че министър Ананиев е внесъл концепция за усъвършенстване на здравноосигурителния модел, а не законодателни промени, като в дискусията по тази концепция са проведени срещи с всички заинтересовани страни.

Сираков подчерта, че Спешната помощ също от години получава подкрепа от Министерство на здравеопазването и че днес е подписан договор за модернизация на центровете за спешна помощ в цялата страна. „По него ще бъдат ремонтирани 27 центъра за спешна помощ и разкритите към тях 170 филиала и 6 изнесени екипа, ще бъде закупено ново оборудване и 400 нови линейки, които ще бъдат разпределени в цялата страна.

Николай Сираков: Енергията на парите е насочена към болнолечение, а не към здравеопазване

Той подчерта, че се изгражда и единна национална здравна информационна система, която ще обедини информацията от всички изпълнители на медицинска помощ, която касае българския пациент, за да има електронен обмен на информация и прозрачно и добре контролирано здравеопазване.

„И по темата със здравеопазването, както и по други теми, БСП отново се опитва да прехвърля собствените си грехове и вина на сегашното правителство. Но вероятно хората си спомнят дните по време на тяхното управление, в които онкоболни пациенти протестираха заради забавяне на обществените поръчки за лекарства.

След като направихме законови промени, улеснихме достъпа на пациенти до терапия“, коментира още Сираков. Относно обвинението на БСП, че е допуснато роенето на частни болници, Николай Сираков припомни, че най-много разрешения за дейност на частни болници – 21, са дадени именно по време на управлението на БСП през 2013-2014 година и то само за една година. „За сравнение – за следващите 3 години са дадени 14 разрешение“, конкретизира Сираков.

Той посочи и друг показател, който по думите му показва, че в областта на здравеопазването се предприемат правилни стъпки – намаляване задлъжнялостта на болниците с 13 процента в рамките на тази година.