Николай Сираков
Николай Сираков / ПП ГЕРБ
Депутатът от ПП ГЕРБ Николай Сираков подкрепя създаването на специализирана комисия към Министерството на здравеопазването, която да решава кои нови лекарства, молекули, ще бъдат купувани. Това обяви той на специална пресконференция днес. 

"Ако старите молекули дават добър резултата, защо постоянно се сменят с нови? Ако не, защо продължаваме да опитваме един и същ вид лечение?", запита риторично той.

Здравният министър заговори за смекчаване на мораториума

Според Сираков, липсва статистика, на базата на която да се определи какъв ефект има от лечението с тъй наречените молекули. Те се прилагат при специфични заболявания или при онкоболни.

В основата на решението комисия към Министерство на здравеопазването да взема решенията за този тип лечение, е грижата за здравето на пациента. Сираков призна правото на опозицията да реагира по темата по начин, който смята за адекватен.   

Проблемът не е в размера на сумата, необходима за финансиране на лечението с молекули. По думите на Николай Сираков, на фона на целия бюджет за здравеопазване, тези средства не са значителни. Въпросът е, че няма система, която да отчете какъв ефект има това лечение. 

Корнелия Нинова: Борисов използва смъртта на майка си, за да даде заден за мораториума

От ГЕРБ залагат на профилактиката. В момента енергията на парите е насочена към болнолечение, а не към здравеопазване. Сираков обяви, че е привърженик на източния подход, при който усилията на един лекар са насочени към профилактиката на здравите хора, за което се получават пари. Болните се лекуват безплатно.