Снимка:
Снимка: / Музей „Етър
От 31 август посетителите в музей „Етър“ могат да разгледат фотографската експозиция „Аз съм Българка!" – на българската земя и под българското небе. Тя посреща туристите в пространството непосредствено след централния вход. Домакините на единствения по рода си музей  тази година за втори път отварят вратите на емблематичния възрожденски комплекс за творческите търсения и постижения на фотографа Радослав Първанов. Той споделя, че за него това е едно безспорно доказателство, че партньорството през годините се движи в правилната посока и доверието е взаимно. Музеят „Етър" присъства в проекта „Аз съм Българка“ с два сюжета от първата му част.

Изложбата на открито – своята сбъдната мечта, Радослав Първанов подарява на своите съграждани, на гостите на Габрово и музей „Етър" точно на рождения си ден – 31 август.

Снимка:
Музей „Етър"

„Символично или не –  така един габровец черпи за рождения си ден“, казва Радослав Първанов.
На 4 октомври идеята „Аз съм Българка!" става на пет години. През този период намери своето място и стана разпознаваема за хората в страната. Оценката на Радослав Първанов е, че тя упорито следва и изпълнява целите си една след друга.
„Успешно реализирани, представянията на проекта, изложбата и филма у нас и зад граница са вече близо 30 от дебюта на националния проект в публичното пространство през май 2017 година.

Като автор и продуцент на фотографския проект съм наясно, че именно експонирането на открито е начин да се приобщи към посланията все по-широка аудитория. За да бъде видян един фотографски етюд от много повече хора, той трябва да напусне четирите стени на галериите.“
Работата по откритата изложба "Аз съм Българка!" – на българската земя и под българското небе започва веднага след приключването на снимките по продължението на проекта в края на 2018 година с предварителни разговори за реализацията на мащабната изложба на открито.
Смятан от своите поддръжници за новатор и натуралист, известен с местния си патриотизъм, младият творец държи всичко най-добро от реализираните му идеи да бъде показано най-напред в родния му град  Габрово.

„Днес дълго мечтаната изложба на открито е вече факт. „Аз съм Българка!" – на българската земя и под българското небе, разположена върху почти 50 квадратни метра, включва над 60 цветни фотоса от първата част на Национален проект „Аз съм Българка!" и „Аз съм Българка!" – Продължението. 15 двустранни постамента показват прецизно подбраните сюжети и историята на идеята, както и нейното бъдеще“, разказва Радослав Първанов.

Първите две части на проекта са изложени хронологично, с цветни снимки в портретна ориентация. Идеята е образите на българките в богати народни носии да бъдат внушителни и въздействащи. А също и да разказват историята, която съпътства заснемането на знакови за българите места.

Радослав Първанов вече е убеден, че реализирането на подобно начинание – качествено и по най-добрия начин, няма как да се случи без необходимите средства.

„Един встъпващ в живота млад човек не би могъл да финансира такава мащабна проява единствено със свои сили, без подкрепата на спомоществователи и съмишленици. За осъществяването на идеята целият екип на проекта изказваме дълбока признателност и огромна благодарност на народния представител в 44 Народно събрание Валентин Николов – още един габровец, застанал зад родолюбивото начинание.

Финансирането на откритата изложба  „Аз съм Българка!" – на българската земя и под българското небе бе осигурено от две държавни фирми, които изявиха завиден опит в социалните дейности. Тяхната подкрепа на идеи, осъществявани  от млади творци, е повече от добър пример как представители на бизнеса от различни сфери могат да поемат меценатството и популяризират изкуството, сътворявано от младите хора в България.

Аз и екипът от сърце благодарим за подкрепата на „Булгартрансгаз" АД и ДП „Ръководство на въздушното движение“. Със съмишленици като тях мечтите се сбъдват, а безусловното им желание да застанат до една модерна инициатива, носеща като послание българската идентичност и родовата памет е пример за изключително благородство и добротворчество.“
Фотографът и продуцент на изложбата Радослав Първанов смята, че щастието е в това да създаваш безкористно за народа си, а той да ти отвръща с любов.

„Няма по-свята кауза от мисията да разпространяваш българското, още повече, когато това се случва на едно вълшебно място, пазещо възрожденския дух, както никъде другаде в България.“

Музей Етър"
Снимка: Радослав Първанов

Изложбата на младия габровски фотограф може да бъде разгледана до края на месец септември в музей „Етър". През следващата година експозицията „Аз съм Българка!" – на българската земя и под българското небе ще гостува в още много кътчета на Родината.
До 30 септември тече и записването за новия Кастинг за фолклорни модели, които предстои да бъдат подбрани за третата част на Национален проект „Аз съм Българка!“. Интересуващите се могат да посетят за повече информация сайта на автора www.parvanov.org както и официалната Фейсбук страница на проекта.

„Аз съм Българка!" – на българската земя и под българското небе дебютира в „Етър"-а, откъдето стартира първата част на популярния проект.  Музеят е в центъра на една чисто нова идея на фотографа Радослав Първанов, която е подарък за неговия роден град. Предстои тя да бъде показана през 2020 година, когато Габрово ще чества тържествено 160-тата годишнина от обявяването си за град.