/ Музей „Етър“
Ако историята с броя на краваите, които булката получава на Тодоровден, ви се струва „бабини деветини“, животът на Тотка Стефанова показва, че сте на грешен път.

Назад във времето: Модерните мъже са носели тази дреха (СНИМКИ)

Истината е, че през 1990 година тя е млада булка и според обичая посреща гости. Краваите, които получава, се оказват нечетен брой и няколко месеца по-късно Тотка ражда момче.

Музей „Етър“

Тотка Стефанова е родена в севлиевското село Стоките, от 2000 година живее в Сенник и е един от най-активните членове на местното читалище „Св. Климент Охридски“, което на 7 март пресъздаде обичая „На гости на млада булка“ в РЕМО „Етър“.

На 3 март: В музей „Етър“ възродиха спомени за освободителното движение на българите (СНИМКИ)

„От малка участвам в пресъздаването на обичаи. В село Сенник възобновихме тази традиция и мога да кажа, че малките деца и младежите имат голям интерес към начина на живот на своите баби и прабаби.“

Музей „Етър“

Тотка Стефанова се справя отлично с ролята на свекървата - блага, но строга. Според обичая „На гости на млада булка“ на първата година след минаването под венчило се посрещат гостите, които са канени на сватбата.

Победителите в конкурса „Мартеници от гайтан“ получиха награди от музей „Етър“ (СНИМКИ)

Преди Тодоровден младата булка има право да омеси кравай. Свекърът трябва да го хареса и едва тогава го показват пред гостите, които също носят краваи. Ако се окаже, че са нечетен брой - първото й дете ще е момче. Ако са четен - момиче.

Музей „Етър“


„Пак момче ще е“, отсича свекървата Тотка по време на пресъздаването на обичая в музей „Етър“, когато става ясно, че краваите са седем. След Тородовден младата булка става невеста и вече има право да меси хляба в семейството. 

На 3 март: Показват „Златното евангелие“ от Омуртаг в музей „Етър“ (СНИМКИ)

На някой днес може да се струва странно, но в миналото това е вид привилегия, промяна в социалния статус.