пари
пари / Thinkstock/Getty Images

От офиса на НАП в Габрово информират, че от началото на месец септември т.г. в национален мащаб стартира програма по спазване на данъчното и осигурително законодателство от регистрираните земеделски стопани в страната. Извършената съпоставка показва, че над 50 000 от тях не са декларирали получените от тях субсидии в размер за над 120 млн. лева.

В област Габрово 181 земеделски производители са получили субсидии през 2017 година, в размер на 1 742 725 лв., като не са платили данъци и осигуровки върху получените средства.

Друга група от 318 регистрирани земеделски производители в Областта, пък са декларирали по нисък размер на получените субсидии или не са обявили никакви доходи от реализираната от тях земеделска продукция.

Данъчни обикалят търговските обекти по двойки, акцията на НАП е безсрочна

Земеделски производители освен с писма по електронната поща, ще бъдат уведомени и по телефона доброволно да платят своите задължения.

Предстоят също срещи с кметовете на общини, в които са открити най-много пропуски. Земеделците ще получат и специална брошура, в която подробно се обясняват данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета.

земеделска земя царевица
ThinkStock/Getty Images

През летния сезон се увеличава риска от данъчни нарушения от некоректни фирми

При така създалата се ситуация земеделските производители, които са допуснали неточности в данъчните си документи според закона имат право да подадат коригираща декларация за доходите до 1 октомври тази година, напомнят от НАП – Габрово.

Консултация по въпросите за задълженията на земеделските производители към бюджета може да се получи и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.