Над 2200 души подкрепиха подписката на КНСБ срещу спирането на влакове
Над 2200 души подкрепиха подписката на КНСБ срещу спирането на влакове / netinfo

Над 2200 души от региона подкрепят инициираната от Синдиката на железничарите в България /СЖБ/ към КНСБ подписка, срещу намеренията на БДЖ да се преустанови движението на някои пътнически влакове, което ще доведе до съкращения на персонал и напрежение сред работещите. Акцията се проведе в цялата страна, а събраните подписи ще се внесат в транспортната комисия към Парламента.

Междувременно, след съобщение на официалната интернет страница на БДЖ, днес стана ясно, че от 12 януари на територията на област Габрово ще бъдат спрени общо 16 пътнически влака. Десет от тях се движат в участъка Габрово – Царева Ливада, а шест от Горна Оряховица за Плачковци. Област Габрово е най-засегнат от всички региони, т. к. най-много влакове ще преустановят движение. Общо в страната на този етап е взето решение изцяло 38 пътнически влака да спрат и частично да се съкрати маршрута на 10. Това обаче е първата крачка, т. к. се предвижда спирането на още 90 влака от началото на февруари.

От железницата обясняват това действие с нерентабилност на съответните влакове и механизъм за компенсация на недостига на 40 млн. лв. държавна субсидия.

От КНСБ веднага реагираха, като ръководствата на СЖБ и КНСБ изпратиха писмо до Националното сдружение на общините в Република България с апел за съдействие, т. к. спирането на влаковете ще доведе не само до съкращаване на над 1000 човека персонал на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД, но и ще рефлектира негативно върху населението, потребител на този вид транспорт.

От понеделник синдикалистите започват спешни срещи с централната и местна власт и обществеността в региона. Предвиждат се също преговори на национално ниво с ръководството на БДЖ и властимащите институции за запазване на социалната функция на железниците чрез предотвратяване спирането на пътнически влакове и недопускането на съкращения на работници и служители на компанията.