Над 11 хил. ученици започват новата учебна година в Габровско
Над 11 хил. ученици започват новата учебна година в Габровско / Дарик Габрово

 

11 300 са учениците в Габровска област, които ще прекрачат прага на учебните заведения днес. Първокласниците тази година са 800, като те са с 80 по-малко в сравнение с миналата, каза за Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образование Георги Маринов.

По думите му всички училища в областта имат готовност да започнат предстоящата учебната година. Системата е финансово осигурена и стабилна, доставена е необходимата учебната документация. Във всяко едно училище, по стара българска традиция ще бъде издигнат националният флаг.

Днес в 9.00 часа Областният управител Мариян Костадинов ще открие новата учебна  година в Професионална гимназия по механоелектротехника "Ген. Иван Бъчваров" в Севлиево.

Точно в 10 часа, в двора на Националната Априловска гимназия, заедно с директора Анна Маринова, кметът на Община Габрово Николай Сираков ще открие новата учебна година. В 9 часа, в НУ „Васил Левски", ще присъства секретарят на Общината Силвия Даскалова, в СОУ „Отец Паисий" ще бъде зам.-кметът инж. Добрин Савчев, а в ПТГ „Д-р Никола Василиади" - зам.-кметът инж. Климент Кунев.

Народните представители Галина Банковска и Цветомир Михов ще открият учебната година в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев".