Национален конкурс за северняшка песен се провежда в Севлиево
Национален конкурс за северняшка песен се провежда в Севлиево / Община Севлиево

Първи национален конкурс за северняшка песен „Море, песен екна”ще се проведе на 10 и 11 май пред Дом на културата „Мара Белчева“, съобщават организаторите - Община Севлиево. Проявата е по повод честването на 100 години от рождението на Борис Машалов.

Конкурсът цели да популяризира и съхрани северняшката песен, като даде възможност на народни изпълнители – любители от всички фолклорни области и възрасти, да се докоснат до живите ритми на нашенската песен.

Конкурсът ще се проведе в две категории – за индивидуални участници в три възрастови групи - до 13 години, от 14 до 18 години и над 18 години.

За  участие във втората категория, на групите за автентичен и обработен фолклор, се допускат само участници от трета възрастова група.

Индивидуалните участници изпълняват по две северняшки песни – бавна и бърза, в рамките на 6 минути, а групите – две северняшки песни до 10 минути.

Не се допуска използването на синбек, а при заявка домакините ще осигурят съпровод срещу заплащане. Всички участници ще получат грамота и покана - оферта за участие в Международен фолклорен фестивал „Балкан фолк - фест” - в Китен. Класираните на първите три места от всяка категория ще получат награди.

Повече информация може да се намери на официалния сайт на Община Севлиево: http://www.sevlievo.bg/