Национален детски фестивал на хумора Смехоранчета” в деня на Габрово
Национален детски фестивал на хумора Смехоранчета” в деня на Габрово / Личен архив

Национален детски фестивал на хумора "Смехоранчета” ще се проведе и тази година в деня на Габрово, 16 май. Началото е от 10:15 ч. на пл. "Възраждане".

Той е продукт на ЦРД "Габровските смехоранчета” , с подкрепата на Община Габрово.

Фестивалът е сцена за деца от 6 до 17 години от цяла България и се утвърди като празник на детския хумор и сатира. Стимулира се интереса към хумора, сатирата, съхраняват се ценностите и традициите, дава се шанс във всички градове и села да опознаят габровските уникални шеги и традиции, да изучат най – веселите произведения на велики български и световни хумористи.

"Смехоранчета” е фестивал на смеха, настроението, на богати и разнообразни карнавални костюми, а участниците се представят в три раздела:  ,,Смях с танци”, ,,Смях пред завеса”, ,,Пеем и се смеем”.

На XIV фестивал ще покажат своите таланти  около 260 деца от страната  – Шумен, Варна, Несебър, Севлиево, Горна Оряховица, Велико Търново, Лясковец, ....  и  55 деца домакини.

За 14 години на смехоранска сцена са взели участие повече от  3000 деца от страната и Габрово. Три  от гостуващите състави   са ежегодни участници през изминалите години. Групите получават габровски нетрадиционни награди , oрден на смеха и виза за следващата година.

Всички състави от Национален детски фестивал ,,Смехоранчета” се включват и в карнавалното шествие в общ блок.

Мисията на смехоранския фестивал е почитателите на хумора, приятелството и детските таланти да се множат.

Откриване на фестивала - 16 май 2015 год. Зала ,,Възраждане”, Весела детска сцена от 10.15 часа до 14.00 часа, вход свободен