Конференция
Конференция / „Музеят – място за култура, образование и бизнес”
„Музеят – място за култура, образование и бизнес”, бе темата на презентацията, която директорът на ЕМО „Етър” доц. д-р Светла Димитрова направи пред участниците в Международната конференция: „Образование и бизнес: Без граници”. 
 
Доц. д-р Светла Димитрова разказа за пленерите, занаятите, изложбите, срещите с автори и представянето на книги, създаването на творчески партньорства и условия за международен културен обмен. Директорът на ЕМО „Етър” представи брандирането като форма за създаване на разпознаваем културен продукт.
 
От презентацията на доц. Димитрова стана ясно, че музеите са образователни институции, тъй като дават възможност на публиките да се запознаят с експозиции и тематични беседи. Опознаването и практикуването на различни дейности, свързани с поминъка, помага за опазване на материалното и нематериално културни наследства.
 
По време на конференция директорът на ЕМО „Етър” припомни, че Габрово е част от мрежата творчески градове на ЮНЕСКО, а в него се реализира едно вече устойчиво и разпознаваемо в национален мащаб събитие – Иновационен камп.
 
В музеите се създават образователни програми с интердисциплинарна и професионална насоченост. Специално в „Етър”-а се работи усилено с архитекти, дизайнери, художници и журналисти. Образователната същност на българските музеи се изразява и в обучението на реставратори, екскурзоводи и музейни специалисти.
 
Музеят е и място за бизнес. Това е институция, в която се развива сувенирна индустрия, създават се условия за реализиране на туроператорски услуги, подпомага се занаятчийското производство, издават се сборници и рекламни материали, оборудват се изложби и се изработват реплики.
 
За ЕМО „Етър” е специфично също така, че се предлагат хотелски и ресторантьорски услуги.

ЕМО ЕЕТЪР
„Музеят – място за култура, образование и бизнес”
 

Демонстрацията на майсторите Таня Станева и Милка Кръстева предизвика огромен интерес от страна на участниците в конференцията.