Лъчезар Захариев получи награда като хореограф от CIOFF
Лъчезар Захариев получи награда като хореограф от CIOFF / Община Габрово

Художественият ръководител на ДФА „Габровче“ Лъчезар Захариев получи грамота и плакет „Златна кобилица“ по време на ХІV-та Национална среща на ЦИОФФ-България (CIOFF – Международен съвет на организаторите на Фестивали за фолклор и традиционни изкуства, официален партньор на ЮНЕСКО). Събитието се проведе във Велико Търново на 22 и 23 февруари 2014 г. и събра хореографи и ръководители на фолклорни състави от цялата страна.

Отличието тази година в категорията „личност“, с което председателят на Националната секция на ЦИОФФ-България Емил Павлов удостои габровския хореограф, е „за цялостен и дългогодишен принос в развитието и популяризирането на фолклорното изкуство и за съхраняване на нематериалното културно наследство на България“. В категорията „институция“ наградата тази година грабна кметството в с. Малишево за организиране на фестивала „Малишево пее и танцува“.

От 2006 година Националната секция на ЦИОФФ-България връчва плакета „Златна кобилица“, а носители на престижната награда досега са били: Иван Тодоров, Кирил Чирпанлиев, Агрепина Войнова, Румян Занев, Борис Вълков, Красимир Петров и покойният Иван Донев, както и Общините Велико Търново и Разград, БНР, Съюзът на народните читалища и кметството в с. Дорково.