Линков от Атака към Узунов от ДПС: Вашата организация е сепаратистка
Линков от Атака към Узунов от ДПС: Вашата организация е сепаратистка / Областен управител Габрово

"Г-н Узунов, вашата сепаратистка организация, на никого не му е приятно да я гледа", репликата отправя Любомир Линков, представител на Атака към Ердоан Узунов от ДПС. Това става на преговорите за състава на Районна избирателна комисия (РИК) в Габрово и е отразено в протокола, който е изпратен до Централната избирателна комисия (ЦИК). Повод за думите на националиста е несъгласието на Узунов да направи компромис с предложението за секретар на РИК, една от двете ключови позиции.

Цветомир Михов, който заедно с Добромир Проданов, участва в преговорите от името на ГЕРБ, получава подкрепата на повечето преговарящи с компромисното си предложение кандидатът на БСП Иванка Баева да стане председател, а Мария Недева, зад която стои ГЕРБ, да е секретар. Протоколът отчита положителната оценка на Генчо Тодоров, който води преговорите от името на социалистите, за тази комбинация.

"Искам да благодаря за разумното предложение на г-н Михов. Баева и Недева са доказани професионалисти. Комисия в състав Иванка Баева и Мария Недева би била перфектно работеща комисия", заявява Генчо Тодоров по време на дебата.

Компромисът е направен, въпреки че народният представител Михов отчита, че ГЕРБ има 6 000 гласа повече от БСП на последните парламентарни избори в областта.

Ердоан Узунов обаче, не отстъпва от позицията на ДПС секретар на РИК-Габрово да бъде адвокат Евгени Попов.

В Районната избирателна комисия двете най-големи партии ГЕРБ и БСП имат 5 места, ДПС -2, Атака, Синята коалиция и НДСВ си разделят по 1 място.

Преговорите не доведоха до съгласие за разпределението на ръководните длъжности. Смята се, че зам.-председателското място не е от голямо значение, ключовите позиции в РИК са председател и секретар.

Участниците в преговорите не възразяват един от зам.-председателите да е Донелия Цонева, предложение на Атака. Синята коалиция и НДСВ претендират за второто зам.-председателско място.

РИК-Габрово ще е в състав:

ГЕРБ - Мария Недева, Анна Цонева, Николай Миланов, Мирослава Колева и Цвета Стойчева.

БСП - Иванка Баева, Илиана Кръстева, Цонко Кръстев, Евдокия Христова и Фьодор Леонтиев.

ДПС - Евгени Попов и Орхан Диванов.

Атака - Донелия Цонева.

Синята коалиция - Юли Енчев.

НДСВ - Ивелин Иванов.