Кристо и Тома Томов
Кристо и Тома Томов / БНТ

Един от най-успелите български творци споделя житейските си виждания за любовта, за притежанието като враг на свободата и за интензивните 16-часови работни дни в документалния филм "Кристо на 75".

Авторът Тома Томов използва диалогичната форма, за да представи уникални детайли от живота на Кристо.

Във филма Христо Явашев разказва за детството си в Габрово, за впечатленията си като студент в Художествената академия. Стремежът да види повече неща го изпраща в Прага. В чешките галерии той за първи път вижда оригиналите на Клее, Миро и Пикасо и взема решение да не се връща в България.

Филмовата програма в ДХС, посветена на Кристо и Жан-Клод, продължава

До края на изложбите (17 юни 2018) всеки месец ще бъдат показвани различни документални филми посветени на артистичната двойка и тяхното творчество. От Музея съветват ако не успеете да дойдете на тази дата, непременно да следите програмата и да планирате да посетите Дома в следващите месеци. Освен в събота през деня, са предвидени и прожекции през седмицата, след работно време.

Със заплащането на входна такса посетителят може да гледа филмите, да  се включи в екскурзоводния тур и да разгледа целия музей. Посещението само на филмовата прожекция също е на цената на билет за музея.

Стартира филмовата програма, част от изложбите посветени на Кристо и Жан-Клод

Още от програмата:

На 30 ноември, четвъртък, от 17:30 часа ще се състои последният за този месец тур и филмова прожекция. Ще бъде представен последният филм на Евгения Атанасова-Тенева – „Мост към Кристо“,2016.

Филмите са предоставени от Българска Национална Телевизия.