Кристиан Вигенин
Кристиан Вигенин / БГНЕС

„Ние се опитваме с „Визия за България” и с всичко, което правим, да покажем, че не е достатъчно една партия да смени друга, ГЕРБ да слезе от власт, БСП да спечели и да продължи да управлява малко по-добре, но горе долу със същите политики. Нещата са стигнали дотам, че ние имаме нужда от много сериозна промяна не просто на хората, които управляват, а фундаментална промяна на модела на управление”.

Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България” Кристиан Вигенин на откриването на срещата за представяне на Визията в Трявна.

Червената „Визия за България” ще бъде представена в Севлиево, Габрово, Трявна и Дряново, вижте кога и къде

„Ние искаме държавата да си върне ролята, да бъде не просто един наблюдател на процесите, а да бъде техен регулатор. Да гарантира спазването на правилата във всяка една сфера.” Така коментира състоянието на здравеопазването, образованието, сигурността и малките общини Вигенин.

Според зам.-председателя на парламентарната група на левицата Христо Проданов младите хора трябва да имат поминък, защото когато им е отнета надеждата, бъдещето и перспективата, те тръгват да търсят по-добра перспектива в друг град или извън България.

За по-силна регулираща роля на държавата ще се борят от БСП

„Държавата не трябва да спъва военно-промишления комплекс, за да може той да осигурява работни места”, добави Проданов.

„Време е да променим системата и начина, по който се управлява държавата, тъй като за тези 29 години, нещата в нашата държава не се случиха както трябва. Хората живеят все по-бедно и по-зле. Затова ние ви предлагаме промени в основните сектори в обществения живот и заедно да решим кои от тези промени могат да бъдат реализирани и кои от записаните във „Визия за България” ги одобрявате, за да може през следващите години държавата да тръгне по правилен път”, каза народният представител Кристина Сидорова.

Крум Зарков: „Нямаме право да се откажем. Нямаме право да сведем глава!"

Народният представител Нона Йотова насочи разговора в културен аспект. Тя говори за промяната на ценностната система на младите хора и изрази съжаление за отхвърлянето на културния чек, предложен от ПГ на „БСП за България”.

„ГЕРБ го отхвърлиха, може би, просто защото е наш проект, което е изключително тъжно. Бих искала да върнем децата към нашите ценности. Ние трябва да бъдем горди с историята си. Всички средства, които изкарват театрите, да бъдат за тях”, добави Нона Йотова.

Според депутата Александър Паунов трябва да се спре войната на пътищата, защото тя погубва човешки животи.

Въпросите, които дискутираха гражданите с представителите на БСП, бяха свързани със закриването на училища, липсата на кадри, преизчисляването на пенсиите, подмяната на историята, следдипломната квалификация на учителите, грижата за съществуването на малките общински болници и подкрепата за общинското здравеопазване, липсата на справедлива съдебна система.

„Визия за България” бе представена на срещи в Севлиево и Дряново.