/ ThinkStock/Getty Images
Комплексът, който предоставя социални и здравни услуги на деца и семейства от Габрово ще продължи да работи и през следващата година.

Чрез оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" са договорени още 172154 лева безвъзмездна помощ за работата на центъра. Това съобщи Миглена Въгленова от Общината.

На топъл обяд за още половин година ще имат право 230 души от Габрово

Социалният център предоставя безплатно услуги, насочени към педагогическа подкрепа и ранна интервенция на деца с увреждания, здравна консултация и превенция на заболяванията.

Семействата с деца до 7 години могат да ползват съвети за постъпване в училище, за семейно планиране и родителски умения. Проектът е започнал през 2016 година, припомни Въгленова. По думите ѝ в специализираните услуги са били обхванати над 470 деца и техните семейства.

През 2021 година са били сключени повече от 50 нови договора, а голяма част от дейностите се извършват на място в детските и учебните заведения в града и техните филиали в селата Поповци, Враниловци и Яворец. Общият размер на отпуснатата безвъзмездна финансова помощ по проекта е 967 381 лева.

И тази година интересът към логопедичната подкрепа е бил най-голям, като заедно с това е имало и по-голямо търсене на психологическо консултиране на деца и техните семейства.

В габровския център работят психолог, специален педагог, логопед, социални работници, медиатор, лекар педиатър, медицинска сестра, акушер гинеколог, акушерка, рехабилитатор и юрист.
БТА