Представители на различни организации обикалят фирми за храни от Габровска област и подвеждат техните собственици, че трябва задължително да се сертифицират, с твърдението, че в противен случай ще бъдат санкционирани след 1 януари 2007 година, съобщиха за Дарик от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве.
Сумите, срещу които се прави ненужната сертификация надхвърлят 3000 лв. „ Това, което е задължително от началото на следващата година, е въвеждането от производителите на храни от неживотински произход на цялостната система за анализ на опасностите и контрол на критичните точки ХАСЕП.
За останалите обекти, в които се извършва търговия или се предлагат храни, въвеждането на системата е частично, в зависимост от вида на обекта, но също задължително. Сертификацията е по желание на собствениците,” уточни д-р Наньо Димов от габровската инспекция.