Кметът Мирослав Семов
Кметът Мирослав Семов / Община Дряново
Инфраструктурните проекти в Дряново са на стойност 17 360 000 лв.
96676
Инфраструктурните проекти в Дряново са на стойност 17 360 000 лв.
  • Инфраструктурните проекти в Дряново са на стойност 17 360 000 лв.
2 000 000 лв. ще бъдат вложени в ремонта на девет улици в община Дряново. Реконструкцията обхваща както участъците за движение на автомобили, така и тротоарите. Започват процедурите по избор на изпълнител и надзор.
 
„Надяваме се, ако няма обжалвания – което за съжаление е честа практика в последно време в битката между фирмите да спечелят поръчките, през втората половина на годината да започнем реализацията на дейностите”, коментира пред Дарик Мирослав Семов, кмет на Дряново.
 
Улиците са: „Арх. Рашенов”, „Арх. Пенчо Пройчев”, „Г. С. Раковска”, „Рачо Стоянов”, „Александър Стамболийски”, „Никола Мушанов”, „Бузлуджа”, Хаджи Димитър" и „Стара планина”.

Близо 2 млн. лв. за реконструкция на улиците в Дряново
 
„Ние избрахме улиците, които са в най-тежко състояние и с дължина подходяща за този проект. Бяхме подготвили единадесет улици, но таванът от 2 000 000 лв. при този тип проекти не ни позволява да реализираме първоначалните идеи. Нямаше как да ги направим улиците и тротоарите едновременно с ВиК-инфраструктурата. Може би щяхме да направим само пътните настилки, но без тротоарите. Затова намалихме броя им на девет. За останалите две вярвам, че ще успеем да се справим с капиталови разходи. С такива средства започваме ул. „Шипка” – главната улица. Тя нямаше как да влезе в проекта”, каза Мирослав Семов.
 
2 200 000 лв., по друг проект, са вложени в трите църкви в Дряново. Семов информира, че дейностите по две от тях са във финална фаза. Храмовете работят, независимо от ремонтите и реставрацията.
 
Големият проект за пътя към селата Глушка, Българене, Радовци, Шушня и Царева ливада вече е подписан. Стойността му е 6 000 000 лв. и Мирослав Семов е убеден, че чрез него високопланинската част от община Дряново ще стане атрактивен за посещения.
 
„Подписан е и проекта за старата сграда на „Максим Райкович”. Той е за 1 200 000 лв. Радвам се, че помогнахме за написването на проекта на Народно читалище „Развитие 1869”. За 360 000 лв. ще бъде ремонтирано така нареченото Зимно кино. Активно се работи по рекултивацията на сметището. Проектът е за 1 600 000 лв., а за 180 000 лв. бе ремонтирана сградата на кметството в Царева ливада.”
 
Мирослав Семов обяви пред Дарик, че за първи път от десетилетия се създава нов квартал в Дряново. Общината е спечелила проект за близо 4 млн. лв. в социалната сфера. Идеята е хората, настанени в дома а село Радовци да бъдат преместени в този квартал. Предвижда се изграждането на седем нови къщи, които ще бъдат на територията на самия град. По 15 души ще живеят в една сграда. Персоналът не само ще бъде запазен, но и увеличен.
 
Новият квартал ще бъде на мястото на старата лимонадена фабрика, което днес пустее и е превърнато в нерегламентирано сметище.
 
„Инфраструктурните проекти към момента са на стойност 17 360 000 лв. Надяваме се тяхната реализация да започне тази година и да завърши през 2019-та. Няма да пропуснем да реализираме и ремонти с капиталови средства. За улица „Шипка” например сме амбицирани да стане такава, каквато дори дряновци не са си мечтали. Това ще се случва поетапно”, каза в заключение кметът на Дряново Мирослав Семов.