И мобилни полицейски екипи ще пазят децата по време на ваканцията
И мобилни полицейски екипи ще пазят децата по време на ваканцията / Дарик Габрово

От 1 до 15 юни 2013 г. ще се проведе традиционната акция на полицията: "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!".

В цялата страна ще има засилен превантивен контрол на местата с повишена опасност за инциденти с деца и юноши. Униформените ще реагират и ще се намесват при рисково поведение и игри на непълнолетни по платното и близо до него. Акцент ще бъде поставен и на спазването на ограниченията на скоростта в населените места на рискови пешеходни пътеки и кръстовища; на правилата за предимство на пешеходците; на управлението на двуколесни превозни средсва от неправоспособни малолетни и непълнолетни; на използването на предпазни каски и обезопасителни системи за превозване на деца.

Контрол ще се осъществява и с мобилните заснемащи системи в населените места.

Пътните полицаи ще се включват и в превантивните инициативи на училищата и неправителствените организации по безопасност на движението на децата и юношите, организирани в извънучебно време през летния сезон.

По време на лятната ваканция се увеличават опасностите от тежки пътно-транспортни произшествия с деца и юноши, констатират от МВР.  Децата до 14-годишна възраст пострадват най-често като пешеходци, когато са в игри навън, при неправилно и внезапно пресичане на платното и поради движение с превишена и несъобразена скорост на водачи в населените места. Децата и юношите от 10 до 17 години пък като водачи на велосипеди, мотоциклети и мотопеди. 15-17-годишните загиват и получават травми най-често като пътници в автомобили и на двуколесни МПС, управлявани от възрастни и младежи. Статистиката през последните години отчита високо нивото на аварийността с неправоспособни водачи, включително с непълнолетни юноши. Често важна съпътстваща причина за злополуките е липсващият родителски контрол над децата и юношите. Друг сериозен проблем е неизползването на обезопасителните колани на задните седалки в автомобилите,  както и на обезопасителни системи за превоз на деца.