Невена Петкова и Андрей Новаков
Невена Петкова и Андрей Новаков / Областен управител Габрово
Областният управител Невена Петкова откри в Севлиево първото от поредицата събития във връзка с отбелязването на десетата годишнина от членството на България в Европейския съюз и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

Симеон Сакскобургготски и Росен Плевнелиев са част от имената, които влизат в новосъздадения борд по председателството ни на Съвета на ЕС

 
На срещата присъстваха членове на Европейски парламент, народни представители, двамата зам.областни управители, заместник-кметове, началникът на РУО-Габрово, представители на Училищно настоятелство в Севлиево, на неправителствени организации и ученици.

Българите са по-скоро оптимисти за европредседателството
 
„Целта на информационната кампания е да представи приоритетите на българското Председателство на Съвета на ЕС. Публичността и широката информираност са основа за успешното ни развитие като страна член на Европейския съюз”, каза при откриването на форума областният управител и представи ключовите послания в програмата на България и основните тематични измерения, върху които ще бъде фокусирано председателството на страната ни.

Първото за региона информационно събитие, посветено на десетата годишнина от членството в ЕС
 
„Това е възможност да покажем страната, която обичаме - една про-европейска България, имаща своя цивилизационен принос към културно-историческото наследство на Европа, интегриран член нужен за бъдещото развитие на Европа.”, заяви Невена Петкова и допълни, че водещият принцип на работа по време на нашето председателство ще бъде запазването на единството и солидарността между държавите - членки, ще насърчава партньорствата и ще бъде отворено към гражданите.
 
Областният управител сподели още, че в период, когато Европейският съюз е изправен пред множество предизвикателства и възможност, България има уникален шанс да участва в процесите на формиране и реформиране на ЕС такъв, какъвто биха искали да го видят европейските граждани и за какъвто мечтаят и младите хора.
 

Невена Петкова
Невена Петкова, Областен управител


„Председателството е отговорност на цялото общество и всички можем да допринесем за успеха му и за представянето на България по начина, по който страната ни заслужава. Девизът му е „Съединението прави силата” и е отражение на историята на страната ни и държавността, а същевременно и на идеята за обединена и солидарна Европа.”, допълни още по време на презентацията си Невена Петкова.
 
По време на срещата участниците в нея имаха възможност да разговарят с евродепутата Андрей Новаков, който представи различни аспекти от работата си в Европейския парламент. Новаков говори за възможностите пред младите хора и отговаря на въпроси свързани с Европейския съюз.

Андрей Новаков: „Звездата на A.L.E.C.O. скоро ще изгрее"
 
В края на информационната среща областният управител Невена Петкова откри изложба с фотографии на тема „Нещо българско и родно…в ЕС“. Изложбата е от проведен конкурс в рамките на инициативата за популяризиране на българското председателство.
 
Върху десет табла са представени снимки, които представят България по различен начин.

„Хорото е символ на цялост и на обединението ни навсякъде по света“, сподели областният управител Невена Петкова и допълни, че за конкурса са участвали снимки от Испания, Италия, Румъния, Литва, Германия, Австрия, Белгия, Великобритания, както и в изложбата е включена една провокация, която показва, че България не е само в рамките на ЕС, а стига и до Антарктида.

Символична награда беше връчена на Георги Анадолов, който изпрати снимка с дълбока символика – в сърцето на Лондон красотата на българските народни танци. Анадолов е организатор на Събор „Древно наследство“, който представя и популяризира богатството на българските традиции и фолклор в британската столица.
 
Изложбата предстои да бъде представена в Дряново на 23 октомври, от 16:00 часа в Ритуалната зала на Общинската администрация. Това е началният час на информационното събитие там.
 
За община Трявна събитието ще се състои на 25 октомври отново от 16:00 часа в заседателната зала.