Първото събитие, посветено на членството на България в ЕС
Първото събитие, посветено на членството на България в ЕС / Областен управител Габрово

На 20 октомври в Севлиево ще се проведе първото от трите информационни събития за региона, посветени на десетата годишнина от членството на България в ЕС и предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС.

Стартират информационни събития, посветени на десетата годишнина от членството на България в ЕС и предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС. Събитията са част от предвидените дейности по реализацията на Работната програма на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2017 г. и ще се проведат в общините Севлиево, Дряново и Трявна. Целта е обществеността да бъде информирана за ползите на Република България от членството в ЕС, да се провокира интересът на гражданите от различните населени места към представените теми, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС.

Българите са по-скоро оптимисти за европредседателството

Събитията стартират на 20 октомври от 18:00 часа в зала 300 на Общинската администрация – Севлиево. В първия панел  областният управител Невена Петкова ще представи презентация на тема „10 години България в Европейския съюз и Председателство на България на Съвета на ЕС“.

Във втората част на срещата ще участва евродепутатът Андрей Новаков, който ще представи европейската програма за младежко предприемачество ALECO и ще дискутира с участниците в срещата различни въпроси, свързани с Европейския съюз. Срещата ще завърши с откриване на изложба на тема „Нещо българско и родно… в ЕС“. Тя представя фотографии, които не претендират да бъдат професионални, а по-скоро да въздействат емоционално, докато откриваме кое е онова нещо, което ни напомня за България извън нейните териториални граници.

Андрей Новаков: „Звездата на A.L.E.C.O. скоро ще изгрее"

Изложбата ще е пътуваща и ще бъде представена и по време на следващите две информационни събития - в Община Дряново на 23 октомври и в Община Трявна на 25 октомври.

Културни инициативи, свързани с 10-та годишнина от членството на България в ЕС и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС са предвидени и в читалищата  на с. Съботковци, с. Гостилица и с. Кисийците, съответно на 26, 27-28 и 31 октомври.

В събитията са поканени да участват граждани, представители на бизнеса, неправителствените организации, ученици в гимназиален етап.