Готов е деветият музикален диск Песента на камбаните
Готов е деветият музикален диск Песента на камбаните / netinfo

Деветият музикален диск "Песента на камбаните" вече е готов. В него са включени избрани произведения, изпълнени на Десетия "Празник на духовната музика", който се проведе в Габрово през октомври миналата година. В юбилейното издание на фестивала се представиха 8 състава с 34 музикални произведения. След  селекция от представители на Габровския камерен оркестър и БНР в диска са включени 18 песнопения - православна и католическа музика.

Със свои изпълнения в него участват хор "Св. Успение на Пресвета Богородица" от Ботевград, хор "Хармония" от с. Оброчище, женски хор "Балкански" от Нова Загора, мъжки хор "Роман Сладкопевец" от София и гръцки смесен хор "Янина". Пловдивският академичен камерен хор "Гаудеамус" в съпровод с Габровския камерен оркестър изпълнява малка органна меса от Й. Хайдн, а софийските хорове "Родина" и "Аве музика" в съпровод с перкусионния състав Арт либитум - аржентинската "Миса Криола" от Ариел Рамирес.

Според диригента на Габровския камерен оркестър Иван Стоянов включените в диска произведения са на много високо ниво, а в Празника на духовната музика гостуват най-класните хорове от страната.

Тази година дискът е финансиран  от Народно читалище "Габрово 2002" и Архиерейското наместничество. За пръв път е обагрен в синьо и е с продължителност 80 мин. Неговото разпространение, както и досега се осъществява чрез Архиерейското наместничество, Община Габрово и читалище "Габрово 2002".