ЕМО „Етър” е номиниран в категорията „Духът на България”с организирането на Празник на пестила или, както е популярен в страната, Празник на „габровския шоколад”.
„Духът на България” се съхранява в Етъра с уникалното представяне на цялостния процес на приготвяне на този продукт от сини сливи, при спазване на традиционната технология и използване на автентичен инструментариум.
„Габровският шоколад” е карал дори швейцарски сладкари да си облизват пръстите
През 2014 г. пестилът е вписан в Световната книга на уникалните храни „Арката на вкусовете”.
През 2018 г. близо 5000 туристи са посетили Празника на пестила.
Празник на „габровския шоколад”
Необходими са ви само 30 секунди, за да гласувате за Етнографски музей на открито „Етър” на tourismawards.bg > Категории > Духът на България > Етнографски музей на открито „Етър”.
Може да използвате и линка за директно гласуване: https://tourismawards.bg/cat/duh-bulgaria
Крайният срок за гласуване е 5 декември.