Габровското дружество за защита на животните иска кастрации в частни ветеринарни кабинети
Габровското дружество за защита на животните иска кастрации в частни ветеринарни кабинети / netinfo
Дружеството за защита на животните в Габрово ще направи всичко възможно, за да участва в разработването на Общинска програма за овладяване на популацията от бездомни кучета, каза неговият председател Йорданка Цачева. Тя е категорична, че представителите на организацията няма да се задоволят с това да бъдат странични наблюдатели или да се поставят пред свършен факт. Според Цачева природозащитниците трябва да участват и в реализацията на програмата, а не само в нейното разработване.

По думите й, кампанията на Общината за регистрация на кучетата е добра идея, но тя трябва да се провежда съвместно с катастрация на животните. Цачева предлага докато текат ремонтните дейности по реконструкцията на изолатора, кастрацията да се извършва в частни ветеринарни кабинети срещу определени суми, които да бъдат поети от Общината.

Според нея така няма да се губи време и ползата ще бъде много по-голяма от сумата, която ще се похарчи за кастрирането. Освен това природозащитничката изказа съмнение пред журналисти, че габровският изолатор, който е трябвало да бъде затворен до преобразуването му в приют, все още работи и в него се извършват незаконни евтаназии на кучета.