ЕМО ЕТЪР
ЕМО ЕТЪР / Мостовете в „Етър”-а – делови, романтични, патриотични, незабележими или забележителни, всеки със свой образ и излъчване

Този петък, 16 ноември, в ЕМО „Етър“ ще се проведе форум „Художествено образование и култура“. Събитието представлява дискусионен формат, с фокус към специализираното средно образование в областта на визуалните изкуства и занаятите.

Организира се от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС, с любезното домакинство на Етнографски музей на открито „Етър“.

Идеята на инициативата е да се анализират и дискутират теми, свързани с актуалното състояние, предизвикателствата и възможните посоки за развитие на сектора на образованието по изкуства и занаяти. Форумът събира водещи специалисти от различни сфери, които имат отношение към художественото образование. Крайната цел е, на базата на представените гледни точки и проведените дискусии, да се изведе цялостна визия за професионалното образование по изкуства и занаяти в България, която да послужи като основа за обосновани политики и стратегии за развитие на сектора.

Темите, които ще бъдат засегнати във Форума са свързани с: ролята на училищата по изкуствата за запазване на нематериалното културно наследство; актуалността и нуждите и механизмите за актуализация на предлагани специалности и учебното съдържание в специализираното средно художествено образование; потенциалът за развитие и актуалните заплахи и предизвикателства пред професионалното образование по изкуства и занаяти. Дискусиите са отворени и в тях могат да вземат участие всички присъстващи.

Лектори на форума ще бъдат: проф. д. н. Иван Кабаков, културолог; проф. д. изк. Чавдар Попов, изкуствовед; доц. д-р Бойка Доневска, изкуствовед, зам. ректор на Националната художествена академия; доц. д-р Светла Димитрова, музеен специалист, директор на ЕМО „Етър“; гл. ас. д-р Добрин Атанасов, зам. председател на сдружение АЛОС, Орфей Миндов, директор на Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“; Ралица Базайтова, главен експерт в дирекция Сценични изкуства и художествено образование на Министерството на културата.

Гледните точки на отделните лектори ще се публикуват в онлайн издание, което ще бъде предоставено за свободен достъп.

Организаторът на форума – Център за неформално образование и културна дейност АЛОС е неправителствена организация, чиято мисия е създаване на подходяща културна и социална среда за пълноценен живот в България. АЛОС подпомага инициативи в областта на визуалните изкуства, музиката, театъра и литературата. Екипът на организацията разработва образователни алтернативи за подготовка на артисти, формиране на публики и стимулиране на културния контекст. В сферата на специализираното художествено образование АЛОС работи от 2011 г.

Форумът ще се проведат в Етнографски музей на открито „Етър“ на 16 ноември (петък) между 13 и 19.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на: