Евгени Попов: И да има допуснати нарушения, то те са свързани главно с некомпетентност на СИК
Евгени Попов: И да има допуснати нарушения, то те са свързани главно с некомпетентност на СИК / Иванка Баева, личен архив

Адвокат Евгени Попов е член на Общинската избирателна комисия в Габрово. Днес той взе участие, като страна по делото, в което се иска отмяна на изборите за общински съветници в Габрово. То бе гледано от Административния съд.

Видяхте ли протоколите, заради които социалистите искат ново преброяване на бюлетините за съветници в Габрово?

Да, видяхме ги, когато ги представяха. Данните, които ги има в тях са попълвани в СИК. Моето вътрешно, дълбоко убеждение е, изразявам собствено мнение, е че и да има допуснати някакви нарушения, то те са свързани главно с некомпетентност на СИК-овете.

Между протоколите, които са предоставяни на партиите и публикуваните на сайта на ЦИК има очевидни разлики!

Да, дължат се на технически грешки.

Между единият и другият протокол има ли документ, който да показва, че се е случило нещо? Че са полагани нови подписи, че са попълвани нови данни?

СИК са овластени от закона да правят съответните корекции при констатиране на технически грешки. Ние, когато ги получаваме за обработка засичаме контролите...

Има ли документ, който да указва, че това се е случвало?

Няма регламент за такъв документ.

Как така няма? Нали всяко едно нещо, което се случва в СИК трябва да бъде отразено?

То е отразено с протоколите.

Вие имате ли протокола, който е грешен?

Да. Каквото ни предадат СИК, това имаме. И съответно той се обработва и изпраща в масива в ЦИК. И след това, когато започнат проверките, последващите при предаването на бюлетините, ако не се засекат контролите те си коригират протоколите. Не го коригира ОИК. В ОИК трябва да дойде протокол със засечени контроли, които са отразени на самия протокол.

Точно къде става това нещо? Пристига протокола в ОИК, вие констатирате несъответствие!

Не го констатираме ние, при предаването на протокола има отразени контроли.