Два пъти по-голяма инвестиционна програма на Община Габрово
Два пъти по-голяма инвестиционна програма на Община Габрово / netinfo
Инвестиционната програма на Община Габрово за тази година ще бъде минимум два пъти по голяма от 2008-ма година, съобщи за Дарик кметът Томислав Дончев. Това обаче няма да бъде за сметка на местни приходи, т.е. няма да е от джобовете на хората, а ще се търсят инвестиции от Европейския съюз, уточни Дончев. Проблемът е, че в условията на финансова криза не трябва да се товарят гражданите с големи вземания, от друга страна темпът за инвестиции трябва да нараства. В тази връзка от Общината са задържали размера на местните данъци, само такса смет има минимално увеличение, но остава по-ниска от средната за страната.

Размерът на привлечените инвестиции до момента в Габрово е около 10 милиона лева, което е безпрецедентно за общината, каза още Дончев. Това обаче няма да реши всички проблеми. Според кмета ще се разчита и на продаването на общинско имущество, което не носи никакви приходи.

Ако бъде реализиран проектът за водния цикъл през 2010-11-та година, среднодневния темп на разходи ще бъде около 25-30 хиляди евро, смята Дончев. Въпреки че тогава ще вземат участие и чуждестранни фирми, в крайна сметка средствата са пряко свързани с местната икономика, обобщи градоначалникът.

Дончев присъства на среща на тристранния съвет, в която взеха участие представители на редица институции и организации. На нея бяха обсъде рамките на финансовата криза и мерките за излизането й. Според Георги Ангелов - член на Управителния съвет на Българската макроикономическа асоциация, единствената възможност на общините за справяне с финансовата криза е привличането на външни инвестиции.

На срещата взеха участие представители на синдикати, банковия и и застрахователния сектор, Бюрото по труда и на местната власт.