Дряновски читалища сезират Сметната палата, заплашват да поискат оставката на кмета
Дряновски читалища сезират Сметната палата, заплашват да поискат оставката на кмета / netinfo

В Дряново се е провела среща-дискусия под надслов “Начин на разрешаване на проблема с читалищните субсидии и конфликта с Народно читалище ”Развитие-1869”, организирана от Гражданско движение „ДНЕС” и пет от читалищата в Община Дряново. Модератори на дискусията са били настоятелите в НЧ „Дряновска пробуда” Венцислав Симеонов и Павлин Ботев, както и областният координатор на Гражданско движение „ДНЕС” - Габрово Анатолий Антов. От неправителствената организация коментират:

"Присъстваха представители на всички читалища в общината, но за жалост общинската власт отсъстваше тотално без нито един свой представител. Основният проблем за инициирането на срещата беше спирането на субсидиите за пет от читалищата в общината  от началото на 2014 г. От този недобросъвестен акт на кмета д-р Иван Николов страдат в момента десетки хора, които работят в читалищните институции, но не получават заплати и социални осигуровки".

По време на срещата потърпевши от ситуацията са взели думата, за да защитят своята позиция. Те са обвинили общинските власти в тенденциозност и пристрастност към гледната точка на опонента в този конфликт – Народно читалище „Развитие” и подкрепящите го няколко селски читалища. Чули са се призиви за диалог, а проблемът е бил представен в неговото развитие през годините.

Секретарят на читалището в Царева ливада Мариана Велева със сълзи на очи разказала за униженията, свързани с постоянното задържане на субсидиите поради перманентните съдебни дела, които НЧ „Развитие” води от години и по този начин тормози всички деятели на културата.

Секретарката  на читалището в с. Зая пък разказала за дейността на тези културни институции по селата, които по думите й възраждат духовността на българина и се стремят да поддържат пламъка на културата колкото и да е трудно това.

В края на дискусията Генчо Генчев от Обществения съвет към Министерството на културата посъветвал събралите се да сезират за нарушенията, извършени от общинските власти Сметната палата. Организаторите са предложили декларация, която е подкрепена от повечето участници:

"Ние, долуподписаните граждани, декларираме  следното:

Изразяваме своето недоволство и протест срещу незаконното спиране на субсидиите за 5 от читалищата  в община Дряново от началото на 2014 год.

Този акт е недобросъвестен и тенденциозен и обслужва единствено НЧ „Развитие” и неговите сателити. Той може да бъде извършен само от хора, които не милеят за културата, грубо се намесват в нея и вредят на изявите на читалищните институции в общината.

По този начин десетки хора, работещи в читалищната сфера, са лишени от заплати и социални осигуровки, което е грубо нарушение на закона, а освен това е циничен и вулгарен акт.

Ако проблемът със субсидиите не бъде разрешен до 15 май 2014 г., ние ще поискаме оставката на Кмета на община Дряново д-р Иван Николов.

Изразяваме своето категорично несъгласие лятното кино, което е собственост на НЧ „Развитие” да се използва за кучкарник и да продължава да се руши.

Декларираме своето желание за диалог, чрез който всички културни институции в общината да получат достъп до сцените на Културния дом в Дряново, който в момента е фактически окупиран от НЧ „Развитие”. За създаването на условия за този диалог според нас отново решаващата роля трябва да е на представителите на общинската власт.

Декларацията ще бъде внесена по надлежния ред в общинска администрация, от която се очаква положителна реакция и отпускане на читалищните субсидии".