Детски спектакъл Колелото на живота в Дряново
Детски спектакъл Колелото на живота в Дряново / netinfo

Тази вечер от 19. 00 ч. НЧ"Развитие" гр. Дряново представя спектакъла "Колелото на живота". С постановката читалището финализира едногодишната си работа с децата от българския, турския и ромския етнос от всички училища на територията на общината.  През цялата учебна година 11 преподаватели от местните училища и читалището са запознавали малчуганите с музиката, песните, танците и обредите на трите етноса. Провеждани се практически занятия, резултатите от които е самият спектакъл. През цялото време заедно с преподавателите и децата е работил и режисьорът Николай Априлов.

 В идеята „Колелото на живота"  е отделено място и време по равно за всички. Редом със северняшкия танц децата ще изпълнят не по- малко ритмичния и завладяващ ромски  „БУБА МАРА".  На сцената учениците ще отбележат ромския начин, по който се празнуват част от българските- християнски и мюсюлмански празници. За илюстрация пред публиката ще звучи техният химн „Джелем, джелем".  Пресъздадени са и общите сюжети на празниците Великден и Гергьовден. Особен колорит в спектакъла ще внесат малките артисти с представяне на специфичното при сватбените обичаи на турското население. Ще бъде възпроизведено и така нареченото къносване на булката и традиционното бръснене на младоженеца на фона на популярна турска песен.

Създаването на спектакъла е имало за цел да формира у децата позитивна представа за обществото като единно цяло.  С концертната изява Народно читалище «Развитие» гр. Дряново отчита, че интеграцията на учениците от различните етноси не е еднократно действие. Това е продължителен процес, който изисква взаимно желание и добра воля, а от културната институция възнамеряват и занапред да търсят нови и нетрадиционни форми за общи инициативи на децата от българския, ромския и турския етнос.