Невена Митева
Невена Митева / Gabrovo News

В седмицата, предшестваща Карнавала, ще се проведе Десетото юбилейно издание на Комедиен фестивал Габрово, в дните от 15 до 19 май. Новината съобщи днес пред журналисти Невена Митева, директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово.

От казаното пред медиите стана ясно, че за селекционер на Фестивала е поканен театралният критик Богдана Костуркова, основоположник на комедийния маратон в нашия град. „Всеки, успял да види вече нашия афиш, казва че това е невероятно силен афиш. В него ще намерят място най-големите ни и обичани от публиката в момента комици“, заяви Невена Митева.

Десетото юбилейно издание на Комедиен фестивал Габрово ще бъде официално открито на 15 май от 20.00 ч. на площад „Възраждане“ с премиерата на ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово „Мнимият болен“, със специалното участие на Николай Урумов. На премиерното представление ще участва и Камерният оркестър на Габрово.

Общо 10 са представленията, които ще бъдат показани в ДТ „Рачо Стоянов“, ДК „Емануил Манолов“ и  на пл.“Възраждане“. Поканени са много гости от чужбина – директори на фестивали и театри, а в програмата са намерили място и три чужди участия.

Едното от тях е на партньорите на ДТ „Рачо Стоянов“ от Куманово, Македония, които също правят фестивал на комедията. Тяхното представление се казва „Бягай – идва жена ти“ и ще бъде показано на 15 май от 18.00 ч. в ДТ „Рачо Стоянов“. Второто е на Театър „Зоран Радмилович“, гр.Зайчер, Сърбия, които също организират театрален фестивал, на който габровският театър гостува често с участия. Те ще участват на 16 май от 18.00 ч. с представлението „И ти ли, Нормане“ в ДТ „Рачо Стоянов“. Третото международно участие е на руски театър, позиционира в Германия, който ще гостува на 17 май от 18.00 ч. със „Сънища и мечти“, също в ДТ „Рачо Стоянов“.

Пиесата „Болница накрай света“, от Христо Бойчев, на МГТ/“Зад канала“, с актьорите Филип Аврамов, Иван Петрушинов, Александър Дойнов и Иван Лечев, ще гостува в ДК „Емануил Манолов“ на 16 май от 20.00 ч.

На 17 май от 18.00 ч. в ДТ „Рачо Стоянов“ ще бъде представена трагикомедията на Малин Кръстев „Семеен албум“ на Младежки театър „Николай Бинев“, с участието на Герасим Георгиев – Геро и Владимир Пенев, играещи главните роли.

В афиша прави впечатление и гостуването на 18 май от 18.00 ч. в ДТ „Рачо Стоянов“ на Столичен куклен театър със семейния спектакъл „Приказка за скитника – крал“ по Чапек, с режисьор Катя Петрова и участието на Румен Гаванозов, Станимир Гъмов, Румен Угрински и Георги Спасов.

Театър „София“ с „Госпожа министершата“ от Нушич, реж. Недялко Делчев, ще гостува в ДК „Емануил Манолов“ на 18 май, от 20.00ч.

В последния ден на Комедийния фестивал в Габрово от 18.00 ч. в ДТ „Рачо Стоянов“ ще бъдат представени Сатиричен театър „Алеко Константинов“ с „Името“, постановка на проф. Здравко Митков, с участието на Михаил Белалов, Николай Урумов и Ана Вълчанова.

А от 20.00 ч. в голямата зала на ДК „Емануил Манолов“ ще гостува ДКТ „Константин Величков“ – Пазарджик с представлението, „гвоздей“ на програмата, „Жена ми се казва – Борис“, със специалното участие на Станимир Гъмов, Румен Угрински, Стефан Рядков, Ернестина Шинова, Дияна Любенова и Петьо Петков – Шайбата.

„В 5 дни имаме 10 представления. От 18.00 ч. се играят тези в ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово, а от 20.00 ч. в ДК „Емануил Манолов“. Програмата е наситена и доста интересна. За сметка на това всяко едно представление си заслужава. Няма нито едно банално представление! Не знам как публиката ще си избира кое събитие да посети. Може би ще трябва да се снабди със специалната карта, която ще пуснем за Фестивала на достъпни цени, за да може да гледа всичко. Надявам се, че габровци се успеят да видят едни от най-големите комедийни актьори и да им се насладят“, сподели още Невена Митева.

 

                                                                 ПРОГРАМА

 

ТЕАТЪР ПРЕДСТАВЛЕНИЕ ДАТА, ЧАС, МЯСТО ДРУГИ
Куманово, Македония

 

Театър „Трайко Прокопиев”

 

„Бягай – идва жена ти”

 

 

 

15.05. – 18 ч.

 

ДТ „Рачо Стоянов”

 
ДТ ”Рачо Стоянов” –Габрово

 

 

„Мнимият болен“, Молиер, реж. Н.Урумов, участва Николай Урумов

 

 

15.05. – 20 ч.

 

Пл. „Възраждане”

 
Зайчар, Сърбия

 

Театър „Зоран Радмилович”

„И ти ли, Нормане ”

 

Автор Рон Кларк / Сам Бобрик

 

 

16.05. – 18 ч.

 

ДТ „Рачо Стоянов”

 
МГТ /„Зад канала” „Болница накрай света“ от Христо Бойчев

 

участват Филип Авра-мов, Ив.  Петрушинов, Ал. Дойнов, Иван Лечев

 

16.05. – 20 ч.

 

ДК „Емануил Манолов”

 
Германия

 

Театър „Руска сцена”

 

„Сънища и мечти”

 

по Ал. Островски

 

 

17.05. – 18 ч.

 

ДТ „Рачо Стоянов”

 
Младежки театър

 

„Николай Бинев”

„Семеен албум“

 

от Малин Кръстев,               реж. М. Кръстев

участват Герасим Георгиев – ГЕРО, Владимир Пенев

 

17.05. – 20 ч.

 

ДК „Емануил Манолов”

 
Столичен куклен театър „Приказка за скитника – крал“

 

по Чапек

режисьор Катя Петрова

участват: Румен Гаванозов, Ст. Гъмов,

Р. Угрински и Г. Спасов

 

 

 

18.05. – 18 ч.

 

ДТ „Рачо Стоянов”

 
Театър „София“ „Госпожа министершата“

 

от Нушич, реж. Недялко Делчев, сцен. П. Митев

с участието на Лилия Маравиля

 

18.05. – 20 ч.

 

ДК „Емануил Манолов”

 
Сатиричен  театър „Алеко Константинов”

 

 

„Името“ от М. Дела-порт и Ал.Пателиер пост. Здравко Митков

 

Михаил Билалов, Нико-лай Урумов, Ана Вълчанова

 

19.05. – 18 ч.

 

ДТ „Рачо Стоянов”

 
ДКТ „Константин Величков”

 

– Пазарджик

„Жена ми се казва Борис“ от Рафи Шарт, реж. Вл. Александров

 

участват Ст. Гъмов,          Р. Угрински, Ст. Рядков, Ернестина Шинова, Дияна Любенова,                  П. Петков – Шайбата

 

19.05. – 20 ч.

 

ДК „Емануил Манолов”