/ Снимка: Областен управител Габрово

Дарин Маджаров, създателят на най-посещавания сайт за видео уроци у нас - Уча.се, прие предизвикателството да се включи в тържествата, посветени на 142 години от Шипченската епопея.

Има върхове, които обединяват и карат сърцата на хиляди да бият като едно!

В навечерието и на 85-годишнината от откриването на Паметника на Свободата точно там, под величествения монумент, Дарин ще очаква всички участници от състезанието по скоростно изкачване на стълбите към Паметника.

По традиция, ден преди кулминацията на тържествата, се провежда открит урок по история, в който са участвали десетки историци. Този път „урокът“ ще е по-различен! Ще говорим за история, но и за още нещо. Ще говорим за свободата да бъдеш! Да избираш и свободно да реализираш себе си! 

А кой е Дарин Маджаров и защо избра да подкрепи каузата „Шипченска епопея“ попитахме самия него и ето какво ни отговори: „Аз съм дряновец и съм израснал наблизо. Възпитан съм да обичам България и да се раздавам за нея.

Да давам стойност за всички нас наоколо, но да обичам и хората от другите народи. Докато бях в чужбина (там учих и работих 7 години) се запознах с хора от над 100 нации. Много научих и през цялото време си мечтаех да се върна тук и да работя и живея в България. Често се прибирах и ходехме на Шипка с моите родители и приятели.

Представях си един ден как ще се върна в България и ще имам свободата да вървя по моя път. Шипка за мен продължава да бъде символ на свободата ни. По онова време - свободата да бъдем народ. Сега - свободата всеки сам да избира съдбата си и да нареди живота си по своя път както си го харесва:.

Може би няма да е стандартният урок по история на открито, но вероятно в разговора с Дарин, който предстои, имено там, където е изкована българската свобода, всеки ще получи своя „урок“, който ще му служи занапред.

Ако и вие искате да участвате в срещата с Дарин Маджаров, елате и подкрепете 150-те деца, които ще премерят сили в надпреварата по изкачване на стълбите към Паметника на Свободата на 23 август, от 10:30 до 13:00 часа.

Снимка:
Областен управител Габрово

Събитието е част от програмата за националното честване по повод 142 години от Шипченската епопея, което се провежда под патронажа на Президента на Република България и се организира от Областен управител на област Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей-Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.