Снимка: Дарик
Снимка: Дарик / Община Габрово

Данъчната кампания по събиране на местните данъци и такси за 2019 г. започва на 11 февруари 2019 г. Плащанията ще могат да се извършват както в брой на касите на дирекция „Местни данъци и такси“ към Община Габрово, така и по банков път, чрез пощенски запис, виртуален ПОС терминал, на касите на „Изи пей“.

По време на кампанията ще работят три каси в дирекция „Местни данъци и такси“ с работно време от 8.15 до 16.30 часа без прекъсване.

Габровци могат да се възползват от 5% отстъпка, ако платят пълния размер на данъците си в срок до 30 април тази година. По закон за данък недвижим имот, данък върху превозно средство и такса битови отпадъци се дължи първа вноска до 30 юни и втора/последна вноска до 31 октомври. След изтичане на тези срокове започва начисляване на лихви за просрочие.

Плащането на патентния данък е в сроковете, които и до сега се прилагаха: до 31 януари – първо тримесечие, 30 април – второ тримесечие, 31 юли – трето тримесечие и 31 октомври – четвърто тримесечие.

52 116 334 лв. е бюджетът на Община Габрово за 2019 година

Туристическият данък се внася от обектите до 15-то число на месеца, който следва месеца, през които са предоставени нощувките. Данъкът върху таксиметров превоз на пътници се внася преди издаването на разрешение.

Дирекция „Местни данъци и такси“ към Община Габрово ще подготви и изпрати до всяко данъчно задължено лице годишните съобщения с размера на данъка за 2019 г., както и с всички по вид и размер просрочени задължения, ако има такива. В съобщенията ще има подробна информация за начините за плащане, банковите сметки и телефони за връзка със служителите от дирекцията.

Таня Христова ще финансира с пари от личната си заплата издаването на алманах „Зорница”

Данъчните известия за дължимите данъци и такси ще бъдат разпространени от „Български пощи“ до всеки адрес за кореспонденция, посочен от лицата.