Българските момичета на второ място в Европа по тютюнопушене
Българските момичета на второ място в Европа по тютюнопушене / Sofia Photo Agency

Българските момичета са на второ място в Европа по тютюнопушене, а момчетата ни - на четвърто. Данните представи здравният министър Десислава Атанасова, след като обяви ученически конкурс за живот без тютюн, който се провежда за пета поредна година у нас. Оказва се, че 66 на сто от 16-годишните ученици са пушили поне една цигара през живота си. Почти 40 процента от запитаните на тази възраст пък са споделили, че са запалили поне веднъж през последния месец.

Атанасова бе категорична, че няма да подкрепи внесените промени в парламента за отмяна на пълната забраната за тютюнопушене.

37% от младежите у нас на възраст между 15 и 24 години са пушачи. Средният процент за Европейския съюз обаче е едва 29%. Данните потвърждават тезата, че момичетата пушат повече от момчетата, подчерта Десислава Атанасова: „По данни на това проучване 32,7 процента от момчета са пушили през последните 30 дни, докато момичетата са 45 процента".

От въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места до края на септември са били издадени глоби на стойност 19 700 лева. За периода в страната са извършени почти 75 000 проверки, издадени са 1470 предписания, а съставените актове на физически лица са 123.

„На първо място считам, че тази забрана и въвеждането й от 1 юни е много европейска стъпка, която направихме и не следва да се връщаме назад", категорична бе министър Атанасова.

Националният ученически конкурс се казва „Проектът на нашия клас - за живот без тютюн 5". Той се организира за пета поредна година от ведомството. Новото в настоящото издание е инициативата „Предай нататък", целта на която е ученик непушач да формира група от свои съученици - пушачи, и заедно да търсят методи за пълното отказване на цигарите.