Българи и македонци ще се надиграват на площада в Севлиево
Българи и македонци ще се надиграват на площада в Севлиево / netinfo
С буйно надиграване на два танцови състава стартират Празниците на Севлиево. Утре вечер на пл. “Свобода” севлиевци ще видят майсторската игра на танцьорите от читалище “Развитие” и гостите от ансамбъл “Боймия” от побратимения ни македонски град Гевгелия. Двата състава ще покажат най-добрите си изпълнения под звуците на народна музика.

Ансамбълът за народни песни и танци “Боймия” е създаден през 2001 г. В него участват 120 танцьори, певци и музиканти на възраст от 10 до 25 години.

Момчетата и момичетата носят богатото фолклорно наследство на южновардарския регион на Македония – Боймия. В спектаклите на формацията са представени различни етнографски области на страната с изяществото и красотата на фолклора – феерия от буйни ритми, колоритни костюми и неповторима музика, които грабват сърцата на публиката. Богатото културно наследство ансамбълът презентира с участието си в многобройни фестивали не само в Македония, но и в цяла Европа – Италия, Турция, Хърватска, Румъния, а сега и в България.

Танцьорите от ансамбъл „Развитие“-Севлиево няма да отстъпят на македонските си колеги и също ще представят характерни хора и танци от различните етнографски области на България. Техните изпълнения ще бъдат съпроводени от музиката на оркестър „Северняци“ и трио „Росица“.