Кристина Сидорова
Кристина Сидорова / DarikNews.bg
„Административната реформа в България е само на хартия. Реално такава, която да обслужва хората и бизнеса – не съществува. Налага се да ходим от гише на гише и да вадим документ след документ, да носим оригинали и да се впускаме в дебрите на бюрокрацията”, коментира депутатката от социалистическата партия Кристина Сидорова.
 
Тя даде пример с вадене на нова лична карта на някой, навършил 14 години. Опитът на народната представителка показва, че за това е нужно да се мине поне на три гишета и да се представят „камари с документи”.
 
„Не мога да разбера, това електронно управление, за което от години говорим, в което са излети милиони, защо не може да се случи? Толкова ли е трудно Паспортна служба да има връзка с ГРАО и сами да установят на този млад човек кои са родителите?”

От БСП обявиха, че цената на водата в Габрово ще се повиши с 30 стотинки

 
Оказва се, че 14 години самата Сидорова се води жител на Студентски град в столицата. Тя възнегодува от състоянието на институциите, тъй като през този период живее в Габрово и има регистрация, избирана е за общински съветник и за народен представител.
 

Кристина Сидорова смята, че това се дължи на липсата на връзка между отделните институции. Според нея няма нищо учудващо, че един студент, който е завършил не знае какви стъпки да предприеме, установявайки се някъде и прави това, което поискат от него институциите. Депутатката заяви, че системата изкривява действителността.
 
Точните думи на Сидорова по този повод са: „ Ако направим една справка утре, ще се окаже, че в Студентски град има 2 млн. души. И после се чудим защо имаме проблеми с изборните списъци, защо имаме дублиране, защо някой се води по настоящ адрес на едно място, а по постоянен на друго.”
 
Областният председател на БСП - Габрово  Николай Григоров заяви, че електронно правителство в България няма да бъде въведено, докато самата държава стимулира бюрокрацията, за да попълва средствата в бюджета си.

Премиерът размаха пръст за борбата с бюрокрацията (ВИДЕО)
 
„Докато приходите от такси се залагат в бюджетите, няма да има реформа. Всеки един документ, който трябва да бъде изваден – струва пари. Независимо дали става въпрос за спешна или за обикновена поръчка. Излиза вицепремиерът Дончев и казва, че има административна реформа. Но аз не съм чул министърът на финансите да каже, че ще има реформа, защото много добре знае, че това са средства, заложени в приходната част от бюджета на министерствата. Ако искат реформа, да заложат средства в бюджета и да спрат да ги вземат от бизнеса.”

Министърът на финансите Владислав Горанов
БГНЕС, архив