Белодробната болница в Габрово с уникална апаратура
Белодробната болница в Габрово с уникална апаратура / netinfo

Уникална автоматизирана система за бърза диагностика на туберкулозния микобактерий ще бъде доставена в Специализираната болница за активно лечение на белодоробни болести в Габрово. Лечебното заведение ще бъде второто в страната, което ще разполага с подобна апаратура. Това съобщи за Дарик директорът на стационара д-р Антония Колева и уточни, че Белодробната болница в Габрово е с приоритетно развитие за лечение на болни с резистентни форми на туберкулоза. В стационара работят 2/3 от специалистите пневмофтизиатри на областта.

През почивните дни болницата бе домакин на Третата пролетна среща на пневмофтизиатрите от Северозападния клон на Българското дружество по белодробни болести. Във форума взеха участие над 120 лекари-специалисти и представители на 21 фармацевтични фирми.

Сред участниците бяха д-р Тонка Върлева – Директор на Програмата за контрол на туберкулозата, д-р Глинка Комитов – Заместник директор на НЗОК, доц. Димитър Попов – Председател на Българското дружество по белодробни болести от Медицински институт на МВР.