Баща и син в основата на престъпната група, източвала ДДС
Баща и син в основата на престъпната група, източвала ДДС / netinfo

 

Баща и син от Габрово са в основата на организираната престъпна група, занимавала се с източване на средства от държавния бюджет, чрез незаконно теглене на ДДС.  По предварителна информация сумата надхвърля 1 милион лева.

От свои източници Дарик разбра, че това са 47 годишният бизнесмен Ивелин Пенчев и 23 годишният му син.  През 2006 г. младежът бе отвлечен като поисканият откуп бе 30 000 лв. Сумата не бе платена, тъй като похитеният бе освободен след полицейска операция.

 Вчера при едновременна акция в Габрово и София са задържани петима души, съобщиха от полицията.   При работата по случая до момента е установено, че лидерът на групата 47-годишният габровец, със съдействието на приближени лица, е регистрирал фирми  на територията на страната, на името на социално слаби, а част от участниците в престъпната група притежавали пълномощни да представляват тези фирми. Окръжният прокурор Милчо Генжов съобщи за Дарик, че мнимите собственици на фирми са били с нисък социален статус, но все още не е ясно дали са били обект на социално подпомагане. В окръжен съд са внесени искания за разпит на шестима такива свидетели, като трима от тях вече са разпитани, а останалите не могат да бъдат открити.

Групата е функционирала от началото на 2008 г. Всички фирми, чрез фиктивни сделки, са регистрирани по ДДС. Чрез използването на пълномощни  от "подставени лица", са изготвяни счетоводни документи на същите фирми, и пред съответните Териториални дирекции на НАП са депозирани документи с невярно съдържание с оглед получаването на данъчен кредит от фиктивно реализирани сделки.

В хода на акцията са задържани основните лица, участващи в престъпната схема: 47-годишния мъж от Габрово, 24-годишен от Перник, 23-годишен и 44-годишен от Габрово, както и 42-годишна жена от Перник. Петимата са задържани за срок до 24 часа в габровската полиция.

При извършените претърсвания в частни домове, офиси и автомобили, са открити и иззети компютри и компютърни конфигурации, пълномощни, документи, подготвени за пускане към фиктивни контрагенти и др. Установени са лицата, на които фиктивно се регистрират фирми и банкови сметки, използвани в престъпната схема. Установени са и местата, където се е извършвало изготвянето на документите с невярно съдържание.

Част от незаконно получените от държавния бюджет средства са влагани в закупуването на движимо и  недвижимо имущество.

Работата по цялостното изясняване на случая продължава, образувано е досъдебно производство.

Заради недоразумение при потвърждаване на първоначалната информация беше съобщено, че е арестуван служител на звено „БОП" в Габрово.