Андрей Андреев и Мехмед Илиязов пренасят финландския опит в доброволчеството
Андрей Андреев и Мехмед Илиязов пренасят финландския опит в доброволчеството / Dariknews.bg
Андрей Андреев и Мехмед Илиязов пренасят финландския опит в доброволчеството
68276
Андрей Андреев и Мехмед Илиязов пренасят финландския опит в доброволчеството
  • Андрей Андреев и Мехмед Илиязов пренасят финландския опит в доброволчеството

Андрей Андреев и Мехмед Илиязов пренасят у нас финландския опит в доброволчеството. Младежите бяха два месеца в град Оулу, където помагаха в домове за болни от Алцхаймер по линия на  международната организация AIESEC.

Преди да бъдат избрани Мехмед и Андрей са преминали интервю, последвал кратък курс по фински език. Двамата габровски младежи са обучени и за работа с болни от Алцхаймер.

Важна част от дейността на Мехмед и Андрей била да набират доброволци и спонсори за домовете.

"Посещавахме детски градини и провокирахме децата и учителите да идват в някой от трите дома, където работим, за да забавляват болните. Изнасяха своя програма. По този начин разширявахме мрежата на доброволците. Един ден за нас преминаваше така - сутрин пътуваме до някой от домовете, обаждаме се на персонала, те ни завеждат при някои болни и ние им помагаме, забавляваме ги", разказват Мехмед и Андрей.

Те са представили културата на България. "Седнало е Джоре дос" и други народни песни са били включени в тяхната програма

Особено интересна за младежите и важна за болните от Алцхеймер била инициативата "beauty salon".

"Там например вземахме ръката на един човек, поставяхме я в леген с вода, след това лакирахме ноктите, изобщо грижехме се за външния вид на хората", споделя Мехмед. Андрей се сближава много с една от жените в дома, нарича я баба Хенли и я определя като изключителен човек.

В един дом пребивават около 40 болни от Алцхаймер.

"Искам да продължа да работя в тази насока, да помагам на хора, в това число на такива с различни заболявания", казва Мехмед Илиязов. Андрей Андреев, който от много години е доброволец вече е ходил на различни места в Габрово - например домът в парк Маркотея и заведението за болни от церебрална парализа в двора на Детски ясли "Първи юни".

Двамата младежи имат намерение да пренесат наученото във Финландия в областта на доброволчеството в Габрово. За предстоящите празници те имат намерение да посетят някои детски градини и да се опитат да провокират децата и учителите да изнесат своя програма в някой от домовете за хора със заболявания.

Пълното интервю с габровските доброволци Мехмед Илиязов и Андрей Андреев може да чуете в прикачения аудио файл.