Белгия
Белгия / Областен управител Габрово
Остава точно една седмица до деня, в който в центъра на България – Габрово, ще се настани цяла една страна, столицата на която е и столицата на Европа. Белгия е любимо място на страстни пътешественици от целия свят, с богато културно-историческо наследство.

Туристическа дестинация, която задължително трябва да влезе в плановете ви за пътешествия. Пълна със забележителности и фестивали Белгия веднага привлича вниманието. Едва ли има някой, който да не е чувал за един от най-известните фестивали, който е наречен „Килимът на цветята". Той се провежда през всяка четна година на централния площад в Брюксел и се организира от 1971-ва.

Казват, че най-добрите градинари на Гент пристигат на площада Grand-Place, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, за да направят годишния цветен килим от стотици квадратни метри по разположените павета. Само преди няколко месеца приключи тазгодишното му издание, за което са използвани над 600 000 живи цветя и 100 доброволеца.

Габрово
Областен управител Габрово

Само за няколко часа те пресъздават великолепна и благоуханна картина под формата на цветен килим. За да се стигне до крайния резултат, са необходими цели две години работа по планиране и подготовка, а фестивалът продължава четири  дни, колкото трае свежестта на цветовете.

Всеки път темата е различна. През 2016 година дизайнът е посветен на 150-годишнината от приятелството между Белгия и Япония., а през 2018-та на Мексико. Там всяка година се провежда фестивал La Octava Noche, по време на който местните застилат улиците с килим от боядисани стърготини.

Има връзка между тази дългогодишна белгийска традиция и Габрово – един от най-зелените и цветни градове. На 28 октомври в зала „Япония“ в Художествена галерия „Христо Цокев" всеки, който има желание, може да изработи свое цветно пано. Е, няма да е с размерите на Grand-Place, но след като бъдат съединени всички пана ще се получи един цветен килим. Пътеводител в това изкуство е флористът Благовеста Михова  от магазин за цветя „Омайниче“.  Така че ви очакваме заредени с добро настроение, много вдъхновение и готови за „Цветни аранжименти“ точно в 15:00 часа. 

Събитието се организира с подкрепата на Посолството на Кралство Белгия в България, Община Габрово, Асоциация „Хора в помощ на България: Алст – Габрово“ и Клуб „Приятели на Белгия“.