лекари
лекари / / Thinkstock/Getty Images

Медицинските грижи в първичната извънболнична медицинска помощ на гражданите от областта са осигурени от 71 общопрактикуващи лекари, които ще работят с Районната здравноосигурителна каса – Габрово (РЗОК). Това съобщиха от РЗОК.

Подписани са 64 индивидуални договора с общопрактикуващи лекари от областта и 2 с групови практики за оказване на първична извънболнична медицинска помощ – по една в Габрово и Севлиево. В община Габрово, здравноосигурените пациенти ще бъдат лекувани от 39 общопрактикуващи лекари, в община Севлиево от 18, В община Трявна – 7 и община Дряново – 7. 

Белгийски лекари приемат пациенти в габровската болница


Приключи договарянето и с лечебните заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ. Лекарите специалисти, които се грижат за осигурените пациенти в областта през 2018 г. са 249, а специалностите са 36. Сключени са договори с 32 индивидуални, 2 групови практики за специализирана медицинска помощ, 3 диагностично-консултативни центъра - един в Габрово и два в Севлиево, и 11 медицински центъра, разположени в Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново.

14 млади лекари практикуват в област Габрово

Най-много са договорите със специалисти по детски болести, вътрешни болести, неврология, кардиология, акушерство и гинекология, хирургия. През тази година, РЗОК Габрово има договор и с лекар-специалист по детска психиатрия. Сключен е и договор за диспансерно наблюдение на кожни заболявания с МБАЛ – Габрово.

Двете жертви били откарани в болница, но лекарите могли само да констатират смъртта им
ThinkStock/Getty Images

Самостоятелните лаборатории на територията на областта, които ще са на разположение на здравноосигурените пациенти са 4, като и лабораториите на болниците в Габрово, Севлиево и Трявна също ще извършват изследвания от извънболничната медицинска помощ.

В процес на финализиране е и договарянето с болниците в областта като в момента се подписват договорите им с РЗОК.