Близо 1000 европейски здравноосигурителни карти са издадени в РЗОК Габрово
Близо 1000 европейски здравноосигурителни карти са издадени в РЗОК Габрово / netinfo

 

964 eвропейски здравноосигурителни карти да издадени в Районната здравноосигурителна каса в Габрово от началото на годината до края на юли, съобщават от институцията. От тях 80 са на пенсионери и 81 на деца под 18г. възраст. В момента ЕЗОК се издава в рамките на 15 дни. Срокът на валидност е 10г. за пенсионерите, до навършване на пълнолетие за децата, но за не по-малко от една година и не повече от пет и една година за всички останали категории осигурени лица. На 19 лица е отказано издаването на  карта заради прекъснати здравноосигурителни права.  

За този период са издадени 668 временни удостоверения, заместващи Европейската здравноосигурителна карта /ЕЗОК/. Тези удостоверения се издават, когато пътуването се налага в кратки срокове, непозволяващи да бъде получена Европейската здравноосигурителна карта. Изготвянето на удостоверенията става в РЗОК веднага, след попълване на заявление по образец, представяне на документ за самоличност и проверка за непрекъснати здравноосигурителни права. Правата, които могат да се ползват по временното удостоверение са същите като при ЕЗОК, но продължителността на валидност не може да бъде повече от 2 месеца.

Издаването, както на временното удостоверение, така и на ЕЗОК е безплатно за здравноосигурените граждани.  

Европейската здравноосигурителна карта цели да улесни гражданите на всяка страна-членка на Европейския съюз, временно пребиваващи на територията на друга страна-членка, при получаването на спешна и неотложна медицинска помощ.

 От началото на годината, 6 граждани, осигурени в друга страна от ЕС и временно пребиваващи в България  са ползвали нужната им медицинска помощ с представена ЕЗОК в лечебни заведения в област Габрово, като са заплатили само дължимата по закон потребителска такса.  От тях 1 е лекуван в извънболничната помощ и 5 са получили болнично лечение. РЗОК Габрово е заплатила на лечебните заведения за така оказаната медицинска помощ на осигурените в ЕС лица 3 655 лв.