/ iStock/Getty Images
От стартирането на подкрепата до момента в подпомогнатите семейства са родени повече от 30 бебета
Общински съвет-Габрово подкрепи предложението на кмета на Габрово в бюджета на Общината за 2020 г. да бъдат заложени 30 000 хил. лева за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми.

Одобриха кандидатурата на кмета на Габрово за председател на страната ни в Комитета на регионите

2020 г. ще бъде осмата поредна година, в която Община Габрово подпомага финансово семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми по пътя им до инвитро процедурата.

Приемат документи за механизъм за лична помощ

Подкрепата е за провеждане на всички изследвания и медицински процедури, касаещи подготовката преди инвитро опита. За осъществяване на тази подкрепа, с Решение на Общинския съвет в края на 2012 г. беше приет Правилник за финансово подпомагане на двойките и лицата, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми.

В този Правилник са уточнени критериите за отпускане на финансовата помощ, реда и начина за подаване на документи, както и начина за получаване на средствата. Двойките имат право да кандидатстват за финансова подкрепа до три поредни години.

„Топъл обяд“ продължава до 30 април 2020 г.

Финансовата помощ е в размер до 1 000 лв. на двойка, за изследвания, манипулации, прегледи, предшестващи инвитро процедурата. От стартирането на подкрепата в Габрово до момента в подпомогнатите семейства са родени повече от 30 бебета.