/ Община Габрово
След запълване на капацитета от 200 места, чакащите ще бъдат включвани при освободена бройка
Предоставянето на безплатен топъл обяд чрез услугата „Обществена трапезария“ ще продължи до края на месец април 2020 г. , съобщиха от пресцентъра на Община Габрово.

С допълнително споразумение между Община Габрово и Управляващия орган на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане са осигурени още 64 603,55 лв. Средствата са по линия на Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

200 души ще получават безплатен топъл обяд в Габрово

Така общият размер на безвъзмездната финансова помощ по проекта е 647 504,26 лв. Услугата стартира на 1 август 2016 г. и трябваше да приключи в края на годината. От началото на дейностите до средата на този месец за участие са подадени 598 заявления.

След проверките от Дирекция „Социално подпомагане“ са одобрени 404 потребители, които са получавали топъл обяд за различни периоди. Към момента в списъка на резервите са 8 лица. След запълване на капацитета от 200 места, чакащите ще бъдат включвани при освободена бройка. Заявления се приемат през целия период на проекта.

Обядът се раздава в ресторант „Сите Българи“ - служебен вход (зад сградата на Общината). Храната се приготвя ежедневно от „Соня Трейдинг“ ЕООД – Габрово и включва супа, основно ястие, десерт и хляб. Стойността на храноден за едно лице е 2,50 лв.

Досега от услугата са се възползвали потребители от Габрово и селата Трънито, Мечковица, Зелено дърво и Поповци. За трудноподвижните хора е осигурена доставка до дома.

Бездомните хора на Габрово – мъже в трудоспособна възраст, без здравни осигуровки

Допустими са лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл. 9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, лица с липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, лица и семейства с минимални пенсии - за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, с наследствени пенсии и с пенсии, несвързани с трудова дейност, скитащи и бездомни хора.

Желаещите да ползват трапезарията могат да подадат заявление по образец в Община Габрово - дирекция „Образование и социални дейности“ (партерен етаж, стая № 1). За повече информация тел. 066/ 818-390.