2057 души в България страдат от ХИВ/СПИН
2057 души в България страдат от ХИВ/СПИН / БГНЕС

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Кампанията през тази година е под мотото "Нулева СПИН стигма, нулева дискриминация!".

През 1988 г. Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1 декември за Световен ден за борба със СПИН.

През последните 27 години, този ден се утвърждава като един от най-успешните здравни дни в световната история. Понастоящем той е признат и се отбелязва в над повече от 190 държави по света.

Новият слоган на Световната кампания за борба с ХИВ/СПИН за периода 2011-2015 г. е "Да сведем до нула" (Getting to zero). Той отразява новата визия на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН за постигане на нулева честота на новите случаи на ХИВ инфекция, нулева дискриминация и нулева смъртност, свързана със СПИН, до 2015 г.

Zero new HIV infections. Zero discrimination. Zero AIDS-related deaths.

Последните данни за СПИН в България показват, че България все още е страна с ниско разпространение на ХИВ в общата популация.

Общият брой на официално регистрираните в Министерство на здравеопазването лица, живеещи с ХИВ/СПИН към 14 февруари 2014 г.е 2057 души.

Въпреки това България запазва ниското разпространение на ХИВ, наблюдавано ежегодно, като броят на новите случаи с ХИВ нараства с умерени темпове.

Епидемията в България е концентрирана главно в групите на инжекционно употребяващите наркотици и мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже, като тенденцията е да нараства делът на втората група. От началото на 2015 г. са регистрирани нови 34 ХИВ-позитивни лица, като 28 от тях са мъже и само 6 – жени.